HTML

Ungersk lakare i sverige

Friss topikok

  • svedtajetelkultura: Furcsa, en adtam vert itt Svedorszagban. (2012.03.07. 11:28) Véradás
  • ZENITH FINANCIAL HOME: Figyelem Hölgyem / Uram! Unod már a kereső kölcsönök és jelzáloghitelek? Van folyamatosan eluta... (2011.11.01. 17:36) Budapestbakelse
  • Angelina Jolie: az egészségi ok talán a nök szempontjábol, hogy nem kapnak agyvérzést minden alkalommal mikor a WC... (2011.09.30. 14:09) Kérjük ülve pisilj!
  • Anikó & Attila: Szia! Véletlenül beleakadtam a blogodba, és itt ragadtam előtte. Élvezettel olvasom, tanulom, és i... (2011.02.03. 13:23) zacskózott leves
  • miki: Vagy 15 ora ilyesmi svenska nyheter arkiv anyagiom van bejatszva Budapeströl hasonloak mint az ön... (2010.10.04. 16:08) 1936 - Budapest svéd szemmel

Címkék

űrhajós (1) 1% (1) 3D (1) ABBA (1) adó (1) Ákos (1) alkohol (4) állampolgárság (1) állatkert (1) Anthony (1) anyakönyvi (1) astronauta (1) autó (5) bababútor (1) baseball (1) béla (1) bér (1) Beus (1) bicikli (1) biztosítás (1) blog (3) bor (1) borvásár (1) Bourdain (1) brazil (1) budapest (1) buddhizmus (1) cikkek (1) csőposta (1) családnév (1) cukorka (1) Darwin-díj (1) diák (1) diákok (1) dohányzás (1) dohányzóhely (2) dorka (1) eb (3) édesség (1) egészségügy (1) elégedetlen (1) ellenőr (1) Engelbrekt (1) eniro (1) eper (1) étel (3) EU (1) euroride (1) fagyi (1) feladvány (1) felhívás (1) felkelés (1) félreértés (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fikapaus (1) fizetés (1) foci (3) folyó (2) föräldragrupp (1) frizbi (1) galamb (1) gastronomia (1) godislördag (1) gruva (1) gulyás (1) gyerek (1) gyógyszertár (1) hazaút (1) hétfő (1) hiánycikk (1) hollandok (1) hozatni (1) id-kort (1) igazolványkép (1) ikrek (1) járda (1) jenö (1) jordgubbe (1) jourkomp (1) kacsa (1) kanal5 (1) kanelbullar (1) karlskoga (1) kastély (2) kedvesség (1) kenu (1) képek (3) kereső (1) kivonat (1) kolmorden (1) költözés (1) komp (1) közvéleménykutatás (1) krémsajt (1) kúp (1) kvíz (1) läkargrupp (1) lakcím (1) légifelvétel (1) leves (2) livia (1) lördaggodis (1) lösgodis (2) lótartás (1) lufi (1) magánorvos (1) magnus (1) magyar (1) Maria (1) megszorítások (1) mogyoró (1) munkaidö (1) naturgodis (2) Nóra (1) oltás (1) óraátállítás (1) örebro (2) Orsi (1) pap (1) personnummer (1) pocak (1) poén (1) posta (1) postás (1) propagandafilm (1) radiotjänst (1) regisztráció (2) rendelő (1) rendszám (2) rökruta (1) rörpost (1) séta (1) sexualitás (1) SLF (1) slott (1) sör (1) sprit (3) stolpill (1) sugárterápia (1) svartĺ (1) svéd (5) systembolaget (3) szabadság (1) szavazás (1) szédülés (1) szesz (2) szótár (2) sztrájk (1) szülőszoba (1) szülés (1) születésnap (1) takaritoauto (1) tanácsok (1) tavasz (1) tavsz (1) tbc (1) teherautó (1) terhesgondozás (1) terhesség (1) térkép (1) termékek (1) TÖRTÉNELEM (3) Trixi (1) tuberculosis (1) tv (3) tv-dij (2) udvariasság (1) uggla (1) ügyelet (2) ultrahang (1) ünnep (1) útlevél (1) utsiktbild (1) városnézés (1) vásárlás (2) védönö (1) végzősök (1) vibrátor (1) vicc (1) virág (1) Wadköping (1) zacskós (1) Címkefelhő

kommunikation

2008.02.29. 12:14 itze

Nemsokára megindul ide a következö kurzus, gondolom megírom a tapasztalataimat, hogy hogyan lehet tartani az otthonikakkal a kapcsolatot.


Mikor megérkezik az ember, még nincs personnumer-e, és el is tart 3-4 hétig, míg megérkezik. Emiatt nem is tudsz szerzödést kötni telefonra, vagy internetre. Elképzelhetö, hogy marad még elintéznivaló otthon és fontos, hogy el tudjanak érni itt is.


Ami simán megy még így is, az a feltöltökártyás v. prepaid telefon, amit itt úgy hínak, hogy "kontantkort". Kontant=készpénz, kort=kártya. Az elöfizetés=abonnemang. Ezek fontos szavak. Minden szolgáltatónak van ilyenje, amivel ált. szolgáltatón belül ingyen telefonálhat az ember, csak egy kb 18-20 Ft-nak megfelelö kapcsolási díjat (startavgift) fizet ki az ember. Legjobban talán mégis a Tele2-t éri meg választani, mivel van egy Comviq Amigo (http://www.tele2.se/) nevü csomagjuk, ami plusszként még igen olcsó külföldi tarifákat is tartalmaz. Ez Magyarország felé a következö: - vonalas telefon: 0,5 Kr (~19Ft) /min, - mobil: 3,5 Kr (~98Ft)/min. Érdemes egyeztetni, hogy az egy helyre érkezö kollégák legalább egyformát vegyenek, mert legtöbbet úgyis egymást hívjátok majd. Feltölteni 100 és 200 Kr-ás összeggel lehet, amit bárhol megvehetsz (trafik, elektronikai bolt, élelmiszerbolt). 30 napig érvényes ezután az Amigo-s díjszabás, ha nem töltesz rá, akkor automatikusan átvált egy rosszabba, de elötte udvariasan emlékeztetnek egy sms-sel. Érdemes egy kikódolt/független telefonnal érkezni, mert itt kicsit drágábbak a készülékek és nem kapsz akkora kedvezményt a kártyás verziókhoz, mint otthon.


Elöny: azonnal elérhetö, nem kell hozzá semmi, tervezhetö költségek.
Hátrány: azért még mindíg pénzbe kerül, drága magyar mobilhívás.


Internetes telefonok. A gond, hogy elsö feladat egy internetlehetöség megtalálása. Ez nem is olyan egyszerü feladat, mert nem minden város tobzódik a Netkávézókban. Ahol odaférsz: könyvtárak (bezár 17-18-kor, hétvégén nincs nyitva), munkahely (korlátozott hozzáférés, tüzfal és korlátozások miatt a legtöbb megoldás nem használható). Ami sikerrel járhat: WiFi vadászat! A legtöbb lakásban drótnélküli internetmegosztás müködik. Egy társasházban nagy eséllyel 5-10 internethálózat jelét be lehet fogni. Ebböl jó eséllyel 1-2 kódolatlan, azaz szabadon hozzá lehet csatlakozni. A svéd törvények nem tiltják a kódolatlan Net használatát, csak a belsö információk megszerzését és a kódok feltörését. Kell tehát hozzá egy WLAN (drótnélküli internet) képes eszköz (laptop, vagy újabban a mobiltelefonok) és egy séta egy lakótelep felé. Nekünk csak laptopunk volt, és elég hülyén néztem ki, mikor a kapualjban állva interneteztem, meg beszélgettem a laptoppal. Egy PDA vagy egy okostelefon nem annyira feltünö. Egy kollégánk szerencsésebb volt, a lakásából tudta "lopni" a szomszéd netét. A számítógépes megoldáshoz mikrofon és valamilyen hangszóró szükséges, vagy egy kombinált fejhallgatós típus (kb. 2000 Ft).


2 fö kategória létezik:


1. Gép-gép közti elérés (pl. Skype, MSN Messenger): Kényelmes, videotelefonálás is megy, jó a hangminöség szélessávú internet esetén. Chat vagy üzenetküldés és fájl (pl kép) küldés is müködik. Mindegyiknek van okostelefonos változata is.


Elöny: ingyen van! +videotelefonálási lehetöség
Hátrány: Kell hozzá internet és az, hogy telepíthess a szgépre.


2. Gép-telefon kapcsolat: azaz szgépröl indítasz hívást, ami kicsörög a hívott telefonján. Ez nincs ingyen, de nagyon jó árakat lehet elérni! Ilyen a


- Skype-out: (http://www.skype.com/) ha már úgyis fennt van a Skype, csak fel kell tölteni rá pénzt, és már hívhatod a legtöbb ismeröst közvetlenül a programból. Magyarországi tarifák: vonalas: 6 Ft körül/perc, Mobil: 50-60 Ft/perc árfolyamtól függöen. SMS-t is küldhetsz. (Elöny: olcsó, de nem a legolcsóbb. Ha a Skype-ot használod, akkor nem kell mást megszokni. Hátrány: internet kell hozzá, installálni kell, telefonról nem vagy visszahívható)


- Indafon: (http://www.indafon.hu/) A magyar index.hu/blog.hu stb. társoldala. Nem kell hozzá semmit installálni, csak engedélyezni a böngászödnek, hogy elindítsa a programot a weblapon. 1-2 egyszerü kattintás. Utána egyszerüen beírod a barátaid telefonszámát, amit a szerver megjegyez, és bárhol ülsz le internetezni, már a telefonkönyved automatán megjelenik. A legolcsóbb hazai mobilhívási lehetöség másodperc alapú elszámolással! Vezetékes: 4,9 Ft 18 óra után, Mobil 36 Ft/min minden idöben! Régebben kis gond volt a hangminöséggel, de ezt javították, mert 2 napja nem vette észre senki, hogy internetröl hívtuk. SMS is kb 20 Ft, a felhasználóneved jelenik meg feladóként. (Elöny: nem kell installálni, csak egy böngészö kell, a LEGOLCSÒBB! Hátrány: internet még mindig kell hozzá, tüzfalakon (munkahely) keresztül nem müködik)


- VoIP szolgáltatás (pl. NeophoneX {http://www.neophone.com/}): VoIP = hang az interneten át. Egy szolgáltatónál van egy elöfizetésed, akinek a programját használva telefonálsz. Lehet venni ún. ATA egységet (10-12e Ft), ami az internetkapcsolatot átalakítja telefonos kimenetté. Az újabb mobilok némelyike is képes használni WLAN-on keresztül. A fentiekkel szemben csak a NeophoneX-nek van elönye, abban, hogy tölük (ingyen) kapsz egy magyar számot is, ami 06 21 -es körzetszémmal otthonról helyi hívásnak megfelelö tarifákkal hívható. Simán kicsörög a svéd lakásodban a magyar számod. Tehát, ha azt akarod, hogy a nagyi is elérjen, akinek nincs internete és ha lenne sem akarná megtanulni a használatát, akkor ideális megoldás. Nekünk is van egy ilyenünk. Gondosan kell választani hozzá egy jó ATA átalakítót, mert bizonyos típusok nem hibamentesek. (A miénk egy routerrel kombinált, sajna tipushibás cucc. A lényeg, hogy ne Lynksyst vegyetek!) Úgy tárcsázol, mint ha otthon lennél: pl. egy bp-i szám: 06 1 2888888 A számlázás mp. alapú. Magyar hívás: vezetékes 5-6Ft/min, mobil 48 Ft/min. (Elöny: otthonról a legolcsóbban hívnak és neked sem kerül ez semmibe, olcsó tarifák, normál telefon hozzáköthetö Hátrány: internet, ATA-egység szükéges)


Mi így használjuk: Van skype - ezen beszélek a barátainkkal. Van egy NeophoneX-es számom: ezen hívnak a szüleink, az indafon pedig a mobilhívásokra. Mobilnak pedig a Comviq, hogy egymást olcsón hívhassuk és ha sürgösen kell hazatelefonálni.



Ha már internetszerzödést köt az ember, akkor is sokmindenböl lehet választani. Ha nagyfogyasztó vagy, le-fel töltögetsz filmet, akkor legjobb választás a városi üvegszálas internethálózat, mert nagyon gyors mind a le-, mind a feltöltés irányába, de sajna csak a nagyobb városokban müködik. Ha ebböl a mondatból nem sokat értettél, vagy nem hozott lázba, akkor minden bizonnyal jó lesz egy ADSL (itt csak "bredband" a fedöneve) is. Van olyan szolgáltató, amielyik ingyen TV-elöfizetést nyújt hozzá (Telia). Érdemes megfontolni azonban a mobilinternetet (mobilbredband) is. A Tele2 ajánlata árban is a legolcsóbb (99 Kr/hónap 12 havi hüségnyilatkozat esetén + modem). És megvan az az elönye, hogy ha költözöl (az elsö fél évben a tapasztalatok alapján 50-60% esélyed van rá!), akkor nem kell kifizetni az áthelyezés díját (500-1000 kr). A sebességgel gondok lehetnek: érdemes tájéjozódni, hogy az adott városban milyenek a tapasztalatok. A fejlesztések azonban rohamléptékkel történnek, Örebroban 3,6 Mbit/s-es 3G rendszer müködik, mindenhol máshol GPRS érhetö el, ami kb 360 kbit/s sebességü elérést nyújt. Ez Ferenc tapasztalatai szerint még így is böven elég az általános internethasználathoz és Skype-os videotelefonáláshoz.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ungersklakare.blog.hu/api/trackback/id/tr986313894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zörényi István dr 2008.03.03. 18:07:22

Hello! SZóval van egy másik lehetőség is,a Voipstunt,hasonló a Skype-hoz,de mig a Skypenál 1perc 1,6cent,addig itt 1cent/min a dij vezetékesbe.Attól függően,hogy hol jelentkezel be,a helyi vezetékes lehet ingyenes(plnekem Ausztria,Németország ingyenes Ausztriából,de USA is).SZóval ajánlom,nézzétek meg ezt is.Üdv:Pisti

ungersklakare 2008.03.03. 20:03:29

köszi a tippet! Megnézem! Jó a hangminőség?

2008.03.04. 20:40:16

HI! Nekünk eddig nem volt a hanggal baj.ÜdvPisti

Jenö 2008.03.08. 07:32:12

Na mondjuk azt hozzatennem, hogy a neophone + IP telefon buli nem olyan egyszeru, mint azt az ember gondolna! Söt nekem konkretan eddig beletört a bicskam. mondjuk ebben az esetben mar nem baj, ha az ember ert pl. a router configolashoz!!!!!! Ez nem egy sima plug and play buli! ATTILA SEGITS TE TALAN TUDOL !!!!!!!!!!!!Egy nap hipertonia meg több elvesztett hajszal es meg mindig nem fungerar az a telibekurt telefon, mar bocsanat a költöi kifejezesert. Majd hivlak skype-on!
süti beállítások módosítása