HTML

Ungersk lakare i sverige

Friss topikok

  • svedtajetelkultura: Furcsa, en adtam vert itt Svedorszagban. (2012.03.07. 11:28) Véradás
  • ZENITH FINANCIAL HOME: Figyelem Hölgyem / Uram! Unod már a kereső kölcsönök és jelzáloghitelek? Van folyamatosan eluta... (2011.11.01. 17:36) Budapestbakelse
  • Angelina Jolie: az egészségi ok talán a nök szempontjábol, hogy nem kapnak agyvérzést minden alkalommal mikor a WC... (2011.09.30. 14:09) Kérjük ülve pisilj!
  • Anikó & Attila: Szia! Véletlenül beleakadtam a blogodba, és itt ragadtam előtte. Élvezettel olvasom, tanulom, és i... (2011.02.03. 13:23) zacskózott leves
  • miki: Vagy 15 ora ilyesmi svenska nyheter arkiv anyagiom van bejatszva Budapeströl hasonloak mint az ön... (2010.10.04. 16:08) 1936 - Budapest svéd szemmel

Címkék

űrhajós (1) 1% (1) 3D (1) ABBA (1) adó (1) Ákos (1) alkohol (4) állampolgárság (1) állatkert (1) Anthony (1) anyakönyvi (1) astronauta (1) autó (5) bababútor (1) baseball (1) béla (1) bér (1) Beus (1) bicikli (1) biztosítás (1) blog (3) bor (1) borvásár (1) Bourdain (1) brazil (1) budapest (1) buddhizmus (1) cikkek (1) csőposta (1) családnév (1) cukorka (1) Darwin-díj (1) diák (1) diákok (1) dohányzás (1) dohányzóhely (2) dorka (1) eb (3) édesség (1) egészségügy (1) elégedetlen (1) ellenőr (1) Engelbrekt (1) eniro (1) eper (1) étel (3) EU (1) euroride (1) fagyi (1) feladvány (1) felhívás (1) felkelés (1) félreértés (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fikapaus (1) fizetés (1) foci (3) folyó (2) föräldragrupp (1) frizbi (1) galamb (1) gastronomia (1) godislördag (1) gruva (1) gulyás (1) gyerek (1) gyógyszertár (1) hazaút (1) hétfő (1) hiánycikk (1) hollandok (1) hozatni (1) id-kort (1) igazolványkép (1) ikrek (1) járda (1) jenö (1) jordgubbe (1) jourkomp (1) kacsa (1) kanal5 (1) kanelbullar (1) karlskoga (1) kastély (2) kedvesség (1) kenu (1) képek (3) kereső (1) kivonat (1) kolmorden (1) költözés (1) komp (1) közvéleménykutatás (1) krémsajt (1) kúp (1) kvíz (1) läkargrupp (1) lakcím (1) légifelvétel (1) leves (2) livia (1) lördaggodis (1) lösgodis (2) lótartás (1) lufi (1) magánorvos (1) magnus (1) magyar (1) Maria (1) megszorítások (1) mogyoró (1) munkaidö (1) naturgodis (2) Nóra (1) oltás (1) óraátállítás (1) örebro (2) Orsi (1) pap (1) personnummer (1) pocak (1) poén (1) posta (1) postás (1) propagandafilm (1) radiotjänst (1) regisztráció (2) rendelő (1) rendszám (2) rökruta (1) rörpost (1) séta (1) sexualitás (1) SLF (1) slott (1) sör (1) sprit (3) stolpill (1) sugárterápia (1) svartĺ (1) svéd (5) systembolaget (3) szabadság (1) szavazás (1) szédülés (1) szesz (2) szótár (2) sztrájk (1) szülőszoba (1) szülés (1) születésnap (1) takaritoauto (1) tanácsok (1) tavasz (1) tavsz (1) tbc (1) teherautó (1) terhesgondozás (1) terhesség (1) térkép (1) termékek (1) TÖRTÉNELEM (3) Trixi (1) tuberculosis (1) tv (3) tv-dij (2) udvariasság (1) uggla (1) ügyelet (2) ultrahang (1) ünnep (1) útlevél (1) utsiktbild (1) városnézés (1) vásárlás (2) védönö (1) végzősök (1) vibrátor (1) vicc (1) virág (1) Wadköping (1) zacskós (1) Címkefelhő

elektromos fűtés

2009.01.04. 23:12 itze

Sokan, akik itt vállalnak munkát és hosszútávra terveznek, előbb-utóbb elgondolkoznak egy lakás megvételén. Fontos ilyenkor mérlegelni többek között a rezsiköltségeket is, illetve azt, hogy milyen típusú a ház fűtési rendszere.

Magyarországon a háztartások 65%-a, azaz a házak 90%-a gázfűtést használ. A távfűtést és a többi megoldást korszerűtlennek, vagy drágának gondoljuk/hisszük. Megdöbbenve szembesül hát mindenki vele, hogy itt Svédországban szinte nem is találunk gázzal fűtött lakást.
Hogy miért? Talán mert nem vezettek ide annyi gázvezetéket, mint Magyarországra? Lehet, de inkább azért, mert itt nem létezik hatósági kisfogyasztói gázár, ami szinte politikai szempontok miatt államilag támogatná ezt a fajta fűtési formát használókat csökkentené a gázfűtés költségeit. Ha nem számolunk ezzel az állami donációval, akkor már el is tűnik a gázfűtés előnye.

Nem is beszélve arról, hogy Svédországban olcsóbb az elektromos áram. Egy kWh ára itt akár 1,05 kr (26 Ft) is lehet. Nincs nappali és éjjeli áram, csak attól függ az ár, hogy milyen szerződést tudtál elérni a szolgáltatónál. (Vesd össze a magyar 31 Ft nappali és 25 Ft-os éjszakai árammal). 20-30 éve pedig, amikor nagyon sok ház épült errefelé, még olcsóbb volt itt Skandináviában az áram, ezért máig nagyon népszerűek az elektromos fűtés és különböző variációi.

Vegyük sorra ezeket:

Direktverkande elvärme - Közvetlen elektromos fűtés

A fűtött helyiségekben elhelyezett elektromos radiátorok (el-element) termelik a hőt. Minden radiátor külön állítható termosztáttal rendelkezik. Igen kényelmes, 98% a hatásfoka (házon belül persze, mert Sesétől tudjuk, hogy az erőműtől a házig elvész az energia 60%-a, de ezt nem mi fizetjük ki), nem igényel karbantartást és olcsón beszerelhető.

Vattenburen elvärme - Vízzel közvetített elektromos fűtés

Ez a központi fűtés azon fajtája, ahol a gázkazán helyett elektromos fűtőszálakkal melegítjük fel a radiátororokban keringő vizet. Hatásfoka 95%. Előnye, hogy könnyebben átalakítható másfajta fűtési formára.

Sajnos az elektromos a létező egyik legdrágább fűtésfajta. Egy átlagos ház fűtési szükséglete 20-30ezer kWh/év, ami minimum ugyanennyi koronát, azaz 500-750ezer Ft-ot tesz ki.Ez csökkenthető a különböző hőszivattyús megoldásokkal.

Hogy mi is az a hőszivattyú (värmepumpe)?

Egy olyan megoldás, ami a környezetben található hőt "bepumpálja" a házba. Működési elve a hűtőszekrényhez hasonlít, ami a hűtőszekrényben található hőt a külvilágba szivattyúzza. A folyamat szabadon megfordítható, ezzel egy jól működő hűtő-fűtő eljáráshoz jutottunk. A folyamat hatékonysága 3-4-szeres, azaz minden befektetett kWh elektromos energia 3 kWh-nyi hőt szállít a házba. Hogy hányszor több meleget kapunk, mint amennyi áramért fizetünk, azt egy COP-nak nevezett értékkel adják meg a gyártók. Már csak egy környezeti hőforrást kell találni:

Bergvärme genom borrhål i markenBergvärme - Geotermikus fűtés

Ha máshonnan nem is, az Utazás a Föld közepe felé című moziból tudhatjuk, hogy a földünk közepében hatalmas hő dolgozik, minél mélyebbre megyünk, annál melegebbek a kőzetek. Sőt, a felszíni hőmérsékletingadozás sem érződik már néhány 10 méterrel a felszín alatt. Aki járt már barlangokban, azoknak sem kell nagyon magyarázni ezt a tényt. 100-200 méterrel a felszín alatt tehát télen is állandó 7-8°C-t találunk. Ez már elégséges ahhoz, hogy felmelegítse az ide lefúrt lyukba fektetett csőben keringő folyadékot. Ebből a kondenzfolyadékból pedig egyszerűen átpumpáljuk a meleget a házunk fűtőtestjeiben keringő vízbe. A hatékonysága tehát 300% körüli! Így harmadára - felére csökkenthető a fűtésszámla. Előfeltétele egy meglévő vízkeringetéses radiátorrendszer, nem is akármilyen, mert a keringő víz viszonylag alacsony hőmérsékletű (65°C) emiatt nagyobb fűtőtestekre van szükség, de jól kombinálható padlófűtéssel is. A beszerelés a pumpaegységgel és fúrással együtt 100-120ezer koronába (2,5 - 3 millió Ft) kerül. Ha évente 15ezret spórolunk vele, akkor is 8 év a megtérülési idő.

Jordvärme hämtar energi ur markenJordvärme - Talajfűtés

Már 1-2 méterrel a talajszint alatt sem ingadozik akkorát a hőmérséklet, azaz télen melegebb, nyáron hűvösebb van. Ez a "pincehőmérséklet" is felhasználható, hogy kinyerjük belőle a meleget, ha nincs lehetőség mélyre fúrni. Ilyenkor felületesen helyeznek el egy hosszú csőrendszert a talajtakaró alá. Hátránya, hogy nagy telek kell hozzá, amit beszereléskor fel is túrnak rendsen és utána a lehült talaj miatt romlik a növények életkörülménye. Ha a szomszédok is ilyet használnak, akkor azért romlik a hatásfok.

sjövärme för flerfamiljshus
Sjövärme - Tófűtés

Kicsi a telek, de part menti? A tó alján általában 4°C-os a víz, itt telelnek át a halak! Ezt a forrást is felhasználhatjuk! Igaz a csónakázással óvatosan kell bánni, nehogy megsérüljenek a csövek.
Carrier grundvattensystem för småhus med värmeväxlare Grundvattenvärme - Talajvízfűtés

A földfűtés speciális fajtája. Talajvíz esetén másfajta csőrendszert kell használni.
Luftvärme minimerar din energiförlustLuft-luftvärmepump - Levegő-levegő hőszivattyú

Ezt mindenki ismeri, csak nálunk légkondícionálónak hívják. Ha megfordítjuk a működési elvét, máris kapunk egy remek hőforrást! Meglepő, hogy milyen hatékony tud lenni, pl. a miénk (5kW) egymaga fel tudja fűteni az egész lakást, úgy, hogy nem is használjuk a radiátorokat. Hatásfoka 4-szeres is lehet, ez azonban sajnos nagyon függ a külső hőmérséklettől: -10°C körül nem érdemes, vagy nem is szabad használni ezeket. Hátránya még, hogy a kültéri egység csúfítja a házunkat, illetve a beltéri egység ventillátora zajt generál.

Luft-vattenvärmepump - Levegő-víz hőszivattyú

Gyakorlatilag ugyanaz, csak a belső kört a radiátorokban keringő vízre kötjük rá, ezáltal a zajforrást legalább kiiktatjuk.

Frånluftvärmepump - Szellőztető hőszivattyú azaz szellőzőberendezés hőcserélővel

Carrier frånluftvärmepumpNa, ez már fifikásabb: Jól leszigetelted a házad? 3-4 rétegű üvegek, atombiztos nyílászárószigetelés, stb.? Nem kell hozzá sok idő, hogy rájöjj, nem csak a meleg nem szökik ki, de a friss levegő sem tud bejönni a házba, illetve a pára is benntragad. Emlékszem egy zalaegerszegi albérletünkben kicserélték a nyílászárókat egy télen, de hogy meg legyen oldva a szellőzés, az egyikre vágtak egy le nem zárható nyílást a tokra, hogy legyen szellőzés...
Ennél okosabb központi szellőztetést rakni a házba, amit szabályozni is lehet. Elsősorban a nedves helyiségekből elszívva a párás levegőt. Ja, hogy ezzel elszívod a meleg levegőt is, amit drága pénzen fűtesz? Cseberből vederbe. Vagy mégsem, ha a Frånvärmepump-et használod, ami a szellőző által elszívott, gyakorlatilag egész fűtési szezon alatt 20°C-os levegőből pumpálja át a hőt a beérkező friss levegőbe, ezáltal takarékos fűtést és jól szellőző lakást alakítva ki.

Remélem most már könnyebb lesz eltájékozódni a svéd fűtéstípusok közt, de talán Magyarországon is hasznát veheti valaki. 2009 nyarán uis megszűnik a kisfogyasztói hatósági gázár. A gázfűtés emiatt 10-30%-kal drágább lesz, így már árban is felveszi vele a versenyt a hőszivattyú. Új ház építésekor érdemes mérlegelni, hogy olyan rendszert építsünk, ami minél többfajta hőforrást hasznosíthat (kőzetfűtés, szellőztető hőszivattyú, kiegészítve fosszilis kazánnal). Ha kombináljuk nagyon jó hőszigeteléssel, akkor még egy passzív házat is építhetünk, ami azt jelenti, hogy 15kWh/m2/év alatti az energiafelhasználásunk. (Egy 200 m2-es háznál egy év alatt mai áron számítva max. 75 000 Ft-os éves számla fűtésre és vízmelegítésre - és ilyeneket már építettek is !)
Találtam egy magyar nyelvű kalkulátort , amivel bárki kiszámíthatja, hogy mennyit spórol hosszú távon egy hőszivattyús megoldással a gázfűtéshez képest, akár még mai magyar árakon is!

Igény esetén megnézhetjük, hogy milyen egyéb fűtési módokat használnak még a jóravaló svédek!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ungersklakare.blog.hu/api/trackback/id/tr1006313777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delisa 2009.01.05. 10:58:03

Régebbi építésü lakásokban, pl. Stockholmban gázt használnak a konyhákban, de távfütést egyébként. A gáz egyszerüen nem népszerü, hiszen számos egyéb energiaforrás áll rendelkezésre, manapság egyre inkább az alternativok - melyeket már a 80-as évek közepe óta hasznának. A szigeteléssel is sokat törödnek, nem beszélve arról, hogy a lakó-, dolgozóhelyiségekben 21 fok, a hálószobákban és mellékhelyiségekben 18 fok a sztandard. Ebben az országban nagyon alacsony az áram ára, egysazerü, tiszta, veszélytelen - ezutóbbi nagyon fontos szempont. Az én 80 nm-es lakásomban, átlagosan havi 100-110 koronába kerül. A fütés és melegvíz díja - akár más bérlakásokban - benne van a lakbérben (akárcsak a víz, szemételszállítás, közmunkák, stb.).

ungersklakare 2009.01.05. 15:31:44

Na, igen! És milyen igaz! Egyetemen még azt tanultam, hogy 21 fok a testneutrális léghőmérséklet, azaz meztelenül sem érezzük hidegnek, ha nincs légmozgás. A mellékhelységeket is minek kellene jobban fűteni 18 foknál, ha alig tartózkodunk benne? Amikor az albérleti árakat mesélem a magyaroknak, akkor mindig elszörnyűlködik először az ember, hogy milyen sok, aztán amikor ozzáteszem, hogy rezsivel együtt értendő, akkor mindjárt szinte el is tűnik a különbség a magyarhoz képest. Pl. egy svéd közepes nagyságú városban kb. annyi így egy albérlet, mint Bp.-en.

ungersklakare 2009.01.05. 15:32:31

delissa, te hogy fordítanád a bergvärme-t és a jordvärme-t?

Sese 2009.01.05. 15:53:44

Gratulálok Itze! Szép kis cikket dobtál össze, és rátapintottál a lényegre a hőszivattyús megoldásokkal. Most január 1-től Magyarországon is az 1000 m2 feletti új és jelentős mértékben felújítandó házakra is kutya kötelessége a tervezőnek megvizsgálni az alternatív megoldásokat műszaki, gazdasági és környezetvédelmi szempontból. Ezek a rendelet szerint: a megújuló, a kapcsolt hő- és villamos, a táv- vagy tömbfűtés, és a hőszivattyúk. Valóban a legnagyobb visszatartó erő a viszonylag nagy bekerülési költség, ezért sokan nem tudják/akarják megvalósítani. Az egyik kollégám kb. 2mill forinból felújíttatta a házát, azóta a gárművek folyamatosan zaklatja, mert nem hiszik el, hogy nem lopja a gázt. :) Egy apró kiegészítés: a villamos energia vesztesége ott kezdődik, hogy eltüzeljük a gázt/olajat/szenet valamilyen hatásfokkal, és csak erre jönnek rá a veszteségek. Ha a villany pl. 100%-ban megújulóból keletkezne, az jóval kevesebb veszteséget is jelentene. Ja és a veszteségeket sem a télapó fizeti... Esetleg még egy picit igénybe vehetnélek, hogy megnézd, hogy a Svédek milyen százalékban, milyen primer energiákból állítják elő a delejt (beleértve export/import)? Ez sok mindent megmagyarázna. Köszi!

Sese 2009.01.05. 16:06:25

Ja és a kályhád! Nem vagyok egy nagy fizikus, de tudtommal a kéményekben vákuumnak kék lennie, nem pedig túlnyomásnak. Lehet, hogy az légtechnikád tervezésekor még nem számoltak a kályhával, ezért szíjja onnan a levegőt. A légmozgást talán néhány hare krisna gyártmányú füstölővel tudnád ellenőrizni, ha bírod a szagát, de egy kéményseprő valóban többet ért hozzá.

delisa 2009.01.05. 20:53:18

én már régen úgy látom, hogy a magyar lakhatási és lassan a megélhetési kts.ek is - elhúznak a svédek melett... s ez érthetetlen. A bergvärme fütés talán geotermikus - magyar szóhasználattal, nem tudok jobbat, de biztos van...

delisa 2009.01.05. 21:23:10

apropó: energia. Nemrég publikáltam interjút egy magyar szaklapban a ma legelfoglaltabb svéd építésszel, akinek az energiatakarékos építés az egyik vesszöparipája - bocsánat, hogy idehozom, de talán érdekes, de mindenképpen aktuális. A magasházak létjogosultságáról fáradhatatlanul igyekszik meggyőzni a stockholmi Városhazát. Miért is? Hiszen magasban lakni, nem kifejezetten svéd hagyomány, itt az emberek szeretik az erdőt, vizet, havat látni, ha kinéznek az ablakon… Wingĺrdh: De azt is szeretik, ha nem túl magas a villanyszámla! Mint említettem, a hetvenes évek olajválsága idején indult a pályám: ha előbb nem, de akkor megtanultam, hogy az energia alapvető tényező. Nem csak az építettő szempontjából, de a majdani felhasználó kényelmét, s költségeit tekintve is. Ez azt is jelenti, hogy fontos az optimális anyaghasználat, tájolás és belmagasság, de még az ablakok formája, száma és a házat körülvevő természet is. De nézzük a számokat: a hét szűk esztendőt követő konjunktúra éveiben, a vidám nyolcvanas években, kissé háttérbe szorult az energiatudatos tervezés, ám a legtőbb tervező a kilencvenes évek svéd gazdasági recessziójának idején azért újra észbe kapott. Azóta 200-300 kilowattóra energiafelhasználással számolunk négyzetméterenként, a cél pedig hogy ezt a felére-harmadára szorítsuk le… Lehetséges a fenntartható dizájn? Wingĺrdh: Hogyne! Csupán másként kellene gondolkoznunk: nekünk tervezőknek, a politikusoknak, s a hétköznapi embereknek is. Meg kellene barátkoznunk az effektívebben üzemeltethető magasházakkal, a természetes (ma alternatívnak mondott) fűtésmechanizmusokkal, a kisebb ablakokkal - és a pulóverrel! (mert 26 foknál olcsóbb és egészségesebb is a 21 fokos levegő). A magam részéről 80-60 kilowattórás energiafelhasználásnál tartok, a stockholmi Kista kutatónegyedben épített Sience Tower nevű házamban, mely a maga 40 emeletével ma a város legmagasabb lakóépülete. --- Van itt esetleg valaki, aki tudja, Magyaro. -on hogyan alakulnak ezek a számok?

Sese 2009.01.05. 23:34:14

Hát számaink nekünk is vannak 0 és 9 között illetve azok kombinációi! :) Előszö is pofátlanul belinkelem ide a 7/2006 rendeletet: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0600007.TNM Ez éldegél most január 1.-töl, elég jó rendelet, elég jó követelményértékekkel, ez alapján történik a tanúsítás legnagyobb része. Röviden: egy épületnek 3 főbb követelménynek kell megfelelni: 1, minden egyes szerkezetnek az 1.melléklet I. pontjának (hőátbocsátási tényezők) 2, magának csak az épületnek a II. pontnak kell megfelelnie (fajlagos hőveszteség-tényező) 3, az összesített energetikai jellemzőnek, amiben már a gépészet, világítás és az épület rendeltetése is benne van (lakó, iroda, oktatási). A 3. pont az ami a mosógépeken is az energiatanusítási cimke. Bocs a szakmai blabláért. Egyéb adatok: belső hőm. értékek amire számolunk télen 20C, nyáron 26C. Most minősítettem a 70-es években épült telkünket, amin nincs hőszigetelés, az eredmény Ep=331kWh/m2a (144%), ami nem felelt meg a legalább 230kWh/m2a-nek (100%). E osztályú mosógép lett szegényke, és legalább C-t kell elérni. Az tanúsításra vonatkozó rendelet amúgy a 176/2008 Korm.rendelet, ami sajnos elég gagyi és sok kiskapu van benne, ezzel hazavágták a jól összerakott 7/2006-ot. Így sajnos maradnak a szokásos gyenge minőségű, penészes lakóparki épületek, és a szokásos ki-kit ver át játék...

delisa 2009.01.06. 00:02:46

aha, szal akkor a lényeg a 230 kWh/kvm. de hogy jönnek ide a mosógépek? :)

Szabo Ildi 2009.01.06. 18:32:09

Mi jordvärme-s házat vettünk. Mondta az előző tulaj, hogy a fő vezeték felett a föld megszokott sülyedni és 2-3 évente fel kell földdel tölteni. 1 .évben nagyon szép volt a kert, aztán látványosan elkezdett sülyedni, már egész nagy árok van felette. Nekem túlzottnak tünik a dolog. Van valakinek jordvärméje, normális ez igy, vagy valami bibi van vele.?A másik, hogy nem folyik el a talajviz, egy kiadosabb eső után tocsog a fűben a viz. Tönkre is ment rendesen a a kert. Igazán azt sem tudom milyen szakmeberhez forduljak ezügyben. Nyilván a kertész hatáskörét meghaladja a vizelfolyás kérdése. Amúgy nagyon szeretjük, az egész lakásban egyenletes meleg van és olcsó. Attila! Ha már itt tartasz, írnál esteleg a házak radon szintjéről, radon mérésről? Terveztem, de neked, most kapcsolodna a téma.

ungersklakare 2009.01.06. 20:12:37

Ildi: Meg szabad kérdezni, hogy mennyit költötök egy évben áramra? Sajnos ehhez a tömörödő földhöz nem értek. A szomszédoknak nincs ilyen baja? Meg lehetne őket is kérdezni.

2009.01.07. 00:00:53

A szomszédoknak mind bergvärmeje van. Áram: Szept: 2200, oktober 3300, nov. 4500 Kr. május-augusztus kb. 1000 kr/hó. szokott lenni. 5-en vagyunk, ennek megfelelően sokat mosunk, és mosogatunk . Télen megy a száritógép ,fűtjük reggelente az autót . Télen a rendszeres szaunázás. Sok a TV és a számitógép . November végétől a kültéri karácsoniy diszkivilágítás. 124 nm a lakóterület és ugyanennyi lent, ami szintén fütött+ fütött garázs. És persze a villanytüzhely. A fogyazstáson kivül, van ügye az Energi och milljönek fizetett alapdij, ami negyedévenként kb 1000 Kr. Ami nekem nagyon tetszik, hogy nincs villanyóra leolvasás. A vezetéken, amin jön az áram, megy vissza az infó a fogyasztásról. Hogy evvel otthon mennyit szarakodnak és nem találnak rá jó megoldást, pedig milyen egyszerű!
süti beállítások módosítása