HTML

Ungersk lakare i sverige

Friss topikok

  • svedtajetelkultura: Furcsa, en adtam vert itt Svedorszagban. (2012.03.07. 11:28) Véradás
  • ZENITH FINANCIAL HOME: Figyelem Hölgyem / Uram! Unod már a kereső kölcsönök és jelzáloghitelek? Van folyamatosan eluta... (2011.11.01. 17:36) Budapestbakelse
  • Angelina Jolie: az egészségi ok talán a nök szempontjábol, hogy nem kapnak agyvérzést minden alkalommal mikor a WC... (2011.09.30. 14:09) Kérjük ülve pisilj!
  • Anikó & Attila: Szia! Véletlenül beleakadtam a blogodba, és itt ragadtam előtte. Élvezettel olvasom, tanulom, és i... (2011.02.03. 13:23) zacskózott leves
  • miki: Vagy 15 ora ilyesmi svenska nyheter arkiv anyagiom van bejatszva Budapeströl hasonloak mint az ön... (2010.10.04. 16:08) 1936 - Budapest svéd szemmel

Címkék

űrhajós (1) 1% (1) 3D (1) ABBA (1) adó (1) Ákos (1) alkohol (4) állampolgárság (1) állatkert (1) Anthony (1) anyakönyvi (1) astronauta (1) autó (5) bababútor (1) baseball (1) béla (1) bér (1) Beus (1) bicikli (1) biztosítás (1) blog (3) bor (1) borvásár (1) Bourdain (1) brazil (1) budapest (1) buddhizmus (1) cikkek (1) csőposta (1) családnév (1) cukorka (1) Darwin-díj (1) diák (1) diákok (1) dohányzás (1) dohányzóhely (2) dorka (1) eb (3) édesség (1) egészségügy (1) elégedetlen (1) ellenőr (1) Engelbrekt (1) eniro (1) eper (1) étel (3) EU (1) euroride (1) fagyi (1) feladvány (1) felhívás (1) felkelés (1) félreértés (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fikapaus (1) fizetés (1) foci (3) folyó (2) föräldragrupp (1) frizbi (1) galamb (1) gastronomia (1) godislördag (1) gruva (1) gulyás (1) gyerek (1) gyógyszertár (1) hazaút (1) hétfő (1) hiánycikk (1) hollandok (1) hozatni (1) id-kort (1) igazolványkép (1) ikrek (1) járda (1) jenö (1) jordgubbe (1) jourkomp (1) kacsa (1) kanal5 (1) kanelbullar (1) karlskoga (1) kastély (2) kedvesség (1) kenu (1) képek (3) kereső (1) kivonat (1) kolmorden (1) költözés (1) komp (1) közvéleménykutatás (1) krémsajt (1) kúp (1) kvíz (1) läkargrupp (1) lakcím (1) légifelvétel (1) leves (2) livia (1) lördaggodis (1) lösgodis (2) lótartás (1) lufi (1) magánorvos (1) magnus (1) magyar (1) Maria (1) megszorítások (1) mogyoró (1) munkaidö (1) naturgodis (2) Nóra (1) oltás (1) óraátállítás (1) örebro (2) Orsi (1) pap (1) personnummer (1) pocak (1) poén (1) posta (1) postás (1) propagandafilm (1) radiotjänst (1) regisztráció (2) rendelő (1) rendszám (2) rökruta (1) rörpost (1) séta (1) sexualitás (1) SLF (1) slott (1) sör (1) sprit (3) stolpill (1) sugárterápia (1) svartĺ (1) svéd (5) systembolaget (3) szabadság (1) szavazás (1) szédülés (1) szesz (2) szótár (2) sztrájk (1) szülőszoba (1) szülés (1) születésnap (1) takaritoauto (1) tanácsok (1) tavasz (1) tavsz (1) tbc (1) teherautó (1) terhesgondozás (1) terhesség (1) térkép (1) termékek (1) TÖRTÉNELEM (3) Trixi (1) tuberculosis (1) tv (3) tv-dij (2) udvariasság (1) uggla (1) ügyelet (2) ultrahang (1) ünnep (1) útlevél (1) utsiktbild (1) városnézés (1) vásárlás (2) védönö (1) végzősök (1) vibrátor (1) vicc (1) virág (1) Wadköping (1) zacskós (1) Címkefelhő

Mit szoktál hozatni otthonról?

2008.05.11. 09:15 itze

Kicsit el vagyunk mostanában foglalva, de már itthon vagyunk az ikrekkel, ezért kicsit "visszatérek az életbe" itt a blogon is.

Lehet, hogy a legtöbben a magyar csoportból elindultak már a megrakott autókkal, teherautókkal. Ha igen, akkor most mehetnek először boltokba, ismerkedhetnek a választékkal az újdonságokkal, élményekkel, és most kezdnek rájönni, hogy mi az, ami hiányzik, mi az amit nehezen tudunk csak beszerezni itt Svédországban azok közül, amikhez otthon hozzá voltunk szokva.

Lehet keresgélni ezután az ismerősök közt, megkérni a hazautazókat, hogy hozzanak nekünk mindig utánpótlást.

Így első blikkre összeállítottunk egy listát, amin azok a dolgok szerepelnek, amiket mi hozatunk rendszeresen otthonról:

- kolbász (jó magyaros kolbászt csak elvétve lehet kapni) Zsolt: megpróbáltam az ungersk paprikakorv című dolgot - hát nem tudom mihez hasonlít... A falukorv meg tiszta krinolin, tökjó.

- Pick szalámi (ez itt is kapható, csak otthon olcsóbb) Orsi: csapjatok le a magyar hentesre, érdemes! (0705656373, Sz. Ildi majd eligazít biztosan.)

- bor (Az egyszerűbb borok otthon 30%-kal olcsóbbak, Jenő, Feri: az itt kapható minőségi boroknak azonban nincs magyar alternatívája)

- sütőrum (süteménybe mármint. Jenő: Ez olyan dolog, mint a tablettás bor. Ha rumra vágysz vegyél Stroh rumot erős, de nagyon finom az íze, már ha érzed a rengeteg szesztől, de legalább nem színezőanyag és mesterséges ízesítő a lényegi összetevője)

- rétesliszt (ez itt nincs, vagy csak mi nem találtunk?)

- Vegeta (Igazából ez konkrétan kapható a Coopban, mégis szoktak/tunk otthonról hoztni)

- pirospaprika

- Dr Oetker pudingpor (a svédeké kicsit másmilyen, hogy olyan legyen a süti, mint az otthoni, ezt érdemes hozatni.)

- csemegeuborka (ami azért van itt, csak más a fűszerezettsége, vagy csak sósuborka kapható) Orsi: Uborkákat sorra próbáltam - bontott üvegek garmada áll a hűtőben. Emőke: a Lidl-ben találhatófinom csemegeuborka, ami hasonlít a magyarra.

- TV paprika (itt csak pritaminként, vagy kaliforniaiként ismert paprikafajta kapható. Jenő: múlt héten vettem a City Grossban TV paprikát - török természetesen.)

- dohányáru (már aki él vele, uis szintén baromi drága itt)

- dvd, cd lemezek (itt 2x olyan drágák talán a szerzői jogdíjak miatt)

Tejtermékek (ezt nem lehet hozatni sajna):

- túró

- túró rudi, krémtúró (Milli fajta)

- magyar joghurtválaszték

Orsi: Én például a megszokott

- majonézemet,

- mustáromat és (Valóban, az itteni mustár vagy erőtlen és ízetlen, vagy erős de édes. Nem árt betenni egy Globus mustárt az utazóládába! - Feri: mustárjaiknak se szeri se száma de az izük? Zsolt: Mellesleg mustárfronton rettenetes a kínálat, a régi Globus íz nincs meg)

- rágógumimat (is) hiányolom. (Pedig ebből tényleg több fajta van itt, mint otthon)

- Feri: Ja és nekem sajnos mindig hoznom kell tormákat is. Zsolt: Majonézes torma iszonyúan geil. Orsi: Ha ráakadsz egy kis üveges kék tetejű (Chrzan, smietankowy) feliratú üvegre, az teljesen mint a magyar majonézes torma. (Hiába, no: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki" -- a lengyelek ízlésvilága hasonlít a miénkhez szerintem.) Utolsó pillanatban találtam a City Gross-ban.

- Zsolt: Kenyérfronton lassan ott tartok, hogy a fél országom egy igazi szelet magyar kenyérért. Kenyérnek marad a bagett, különösen a fokhagymás bagett, ami isteni. Orsi: Nálunk az "italianska" kenyér magyar érzetet keltő minőségű.

És te mit szoktál hozatni?

Írjátok meg ti is, mi az, ami hiányzik, átemelem a blogba, hogy mindenki láthassa és szívesen látjuk az ötleteket is, hogy mit hol lehet beszerezni! Egyébként jó tipp a Lidl, ami északra is magával hozta a németes-középeurópai árukínálatát. Még túró-szerűség is kapható. A kommentek alapján másik biztos tippnek a City Gross tűnik, ami egy francia tulajdonú áruház-lánc, sajnos nem található meg minden városben. Ha le akarod ellenőrizni, hogy hol van a legközelebbi: Citygross.se Orsi: De idővel majd mindent meg lehet találni. Pl. az "arab bolt"-ban sok nekünk tetsző dolog akad...

Jut eszembe zárójelesen: Mivel hogy ellopták a fényképezőnket és valóban létezik egy 20% árkülönbség a műszaki áruknál is, nem jár valaki Magyarországon mostanában, aki ki tudna hozni egy gépet nekünk? Kiszállítattjuk címre, a pénzt előre átutaljuk, nos?

21 komment

Címkék: magyar termékek hiánycikk hozatni

A bejegyzés trackback címe:

https://ungersklakare.blog.hu/api/trackback/id/tr376313853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orsi 2008.05.11. 10:22:03

Fényképezőgépben nem tudok segíteni -- itt ülök a napsütötte Växjöben... De: csapjatok le a magyar hentesre, érdemes! (0705656373, Sz. Ildi majd eligazít biztosan.) Én például a megszokott majonézemet, mustáromat és rágógumimat (is) hiányolom -- pedig itt aztán van választék, de mégsem ugyanolyan... (Uborkákat sorra próbáltam -- bontott üvegek garmada áll a hűtőben.) :) De idővel majd mindent meg lehet találni. Pl. az "arab bolt"-ban sok nekünk tetsző dolog akad...

Jenő 2008.05.11. 19:24:13

Ismét ellenkeznem kell! Tudom-tudom, de én már nem változom. A borokkal kapcsolatos megjegyzésedet valahogy nem igazán értem. Az itteni borválaszték rendkívül jó és meglepően alacsony árakat képes produkálni. Én nagyrészt csak üveges borokat szoktam venni így erről tudok nyilatkozni. Ezek ára 50 koronától kezdődik és nyilván tető a csillagos ég többek közt a Chateaux Dereszla Tokai muskotályossal ami ha jól emlékszem 400 korona környékén mozgott. Ez amúgy nemzetközi versenyeket nyert tavaly és egy rendkívül szép bor. Na de rendesen elkalandoztam. En kb. 80 és 90 korona közti borokat szoktam venni (2000-2500Ft) Ezek nagy resze ezüst érmes vörösborok Chile-ből, Spanyolországból és Franciaországból. A rajnai rizlinget nem is említem amit Ary Ferencnek köszönhetően ismertem meg. Na most vegyük elő az otthoni minőségi borkínálatot és nézzük ott mit találunk 2000-2500 Ft-ért. A válasz nagyjából semmit!!!! Gere pincészetből lehet ennyiért venni egy üveg portugiesert ami jó bor, de ezek nyomába sem ér arról nem is beszélve, hogy nem is saját szőlőből van, hanem felvásároltból!!!! Kb 2300ft ba kerül Bock portugieser ami a tavai gyengén sikerült évből származik. Egy Carmenere barrick reservnek a nyomába sem ér!!!! Kérdem én hol is vannak azok a nagyon jó és olcsó magyarországi borok? És kárlek benneteket ne akarjatok elkápráztatni a Dankó Pista félédes vörös asztali jellegű okádmányokkal amiket normális ember csak egyetemistaként fogyaszt és akkor is csak a cél érdekében hátán fölálló szőrzettel. A magyar borok amik valóban minőségiek és jók, valamint a belga is megénekli őket bizony 4000 Ft-nál kezdődnek!!!! Na erre mit mondtok????????????????

Jenő 2008.05.11. 19:33:35

Ja múlt héten vettem a City Grossban TV paprikát (török természetesen). A sütő rum meg olyan dolog, mint a tablettás bor. Ha rumra vágysz vegyél Stroh rumot erős, de nagyon finom az íze, már ha érzed a rengeteg szesztől, de legalább nem színezőanyag és mesterséges ízesítő a lényegi összetevője. Amúgy nem beszélünk arról, hogy kinek hiényzik a havi 85ezer havi nettó????

schneider 2008.05.11. 19:45:50

Hali Jenő! Na ezt megmondtadd! Nyissál ki az egészségünkra valami jot és nyugodj le. Egyébként teljesen igazad van nem drágábbak sőt. De sajnos nincs mindig az embernek kedve probálgatni ezért bizony mi is hozunk mindig otthonról mert ugye a hazai az hazai. Én a jó pezsgőket is összehasonlitottam és itt Lind.ben a olcsobban veszem a mint csucs CORÁ-ban. Azért ismerd el, amikor már csak néhány csepp van az üveg alján azért nosztalgiázol a 85 rugóért? Csao.

schneider 2008.05.11. 19:49:01

Igaza van Orsinak is a mustárjaiknak se szeri se száma de az izük? Ja és nekem sajnos mindig hoznom kell tormákat is.

Livia 2008.05.11. 21:55:27

A mustárt én is hozatom.:))) Egyébként mikor már megint fogalmam sincs miről is beszél a beteg, vagy a mindennapi témákban a kávészünetben is "besülök", igen, akkor nagyon nosztalgikus hangulatba tudok kerülni.

ungersklakare 2008.05.11. 23:19:05

Nagyon szép volt a bortéma összefoglalása, köszönöm Feri és Jenő! Néztem, hogy milyen magyar borok vannak itt a Systembuliba és mennyiért. Chapel Hill borai (Balatonfelvidék vagy Balatonboglár?) is kaphatóak, nagyon nyomatják őket. Áruk 50-60 kr. Ennyiért otthon nem lehetne eladni. Van BB pezsgő is (persze más néven), ami otthon max. 20-25 SEK ért kapható, az itt 50-ért. Otthon a Lidlnek olcsó és jó kínálata van külföldi borokból, némelyik pocsék, de lehet 1-2 igazán jót is kifogni 600 Ft-ért. Nekem bejönnek az egyszerűbb Teleki borok is, 800-1000 Ft (25-35 kr) , ami megüti az alsókategóriás chilei-ausztrál színvonalat ami itt 55 kr körül van. Egy két finomabb rosét is lehet otthon venni 800-1000 Ft-ért. Itt ennek a másfélszerese. Ha igazán finom borokat szeretnél inni, gourmannkodni nagy választékból, és rászánod azt a 80-100 kr-t, akkor viszont én sem tudnék jobbat ajánlani, mint a svéd Systembuli. Ebben egyetértünk.

Igelkott 2008.05.12. 09:01:10

Frodítva is lehetne. Nekem az igazi köttbullar, a szép svéd erdők, mocsarak és sziklás tengerpartok hiányoznak meg a nagy tájfutóversenyek. Cserébe felajánlom az összes magyar tormát és dohányárut :)

ungersklakare 2008.05.12. 10:41:58

Lehet, hogy félreértettétek a bejegyzés célját!? Ez nem nosztalgiázós-hazavágyós cikk akart lenni, hanem tisztán praktikus: tanácsokat igyekszik adni, hogy mit hozzál magaddal / miből raktározz be, ha ideköltözöl. Inkább arra való, hogy még kisebb legyen a honvágy esélye és zökkenőmentesebb az átköltözés. Valljuk be, hazai mustárral a virsli is jobban esik a tájfutóverseny után, eller hur? :-)

Orsi 2008.05.12. 16:05:03

:) Bizonyosan... (Ha virsliböl talalsz kedvedre valot... Talalsz, ne aggodj.) A tormarol jutott eszembe: husveti sonkahoz lengyel majonezes tormat talaltam az utolso pillanatban a City Gross-ban. Szoval majd` minden van itt (a mustaron, majonezen es ragon kivul, ugye...) csak kiserletezö kedvvel birja az ember (lanya).

Zsolt 2008.05.12. 19:55:16

Livia, hidd el ez néha igyvan még két év után is, van hogy fogalmam sincsmiről anekdotázik az öreg chöl, és mindenki nevet csak mi ketten Jarek barátommal nem. Maj olyan 10 év múlva. És amikor a beteg fogatlan, beszédhibás, gotlandska-t beszél és gyógyszerhatás alatt van és egyébként meg rettentő szabadon asszociálva beszél zöldséget meg gyümölcsöt, nos akkor én se tudom, miből gyártok anamnézist. Meg a kamaszok amikor mumlaznak és teljesen más nyelvet beszélnek mint a riksvenska. Vagy amikor a mentálisan retardált skánei beteg fejhangon sipitozik - utána a fiatal nővértanonc tőlem kérdezte meg hogy mit mondott a beteg? Cseszed kiscsillag, te vagy a svéd, nem én... Mellesleg mustárfronton rettenetes a kínálat, a régi globus íz nincs meg. Majonézes torma iszonyúan geil. Rendes kecsapot se találtam. Kenyérfronton lassan ott tartok, hogy a fél országom egy igazi szelet magyar kenyérért. A tejföl hasonlít. A falukorv meg tiszta krinolin, tökjó. VIrsliket nagyon nem mindegy mit veszek, mert a legtöbbnek nemtudommilyen mellékíze van. És megpróbáltam az ungersk paprikakorv című dolgot - hát nem tudom mihez hasonlít. Gulyás frontos se jobb a helyzet, persze nem konzervet kell venni, de kipróbálni érdemes - van benne valami extra fűszer ami tönkreteszi. Kenyérnek marad a bagett, különösen a fokhagymás bagett, ami isteni.

Orsi 2008.05.12. 21:47:23

Zsolt! Ha ráakadsz egy kis üveges kék tetejű (Chrzan, smietankowy) feliratú üvegre, az teljesen mint a magyar majonézes torma. (Hiába, no: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” -- a lengyelek ízlésvilága hasonlít a miénkhez szerintem.) Nálunk az "italianska" kenyér magyar érzetet keltő minőségű. (Mázli, hogy van.) "Kísérletezünk" eleget: étellel, itallal, itt-léttel...

Livia 2008.05.13. 07:37:35

Mustart nem tudtok ajanlani? Köszönöm Zsolt a biztatast, megnyugtattal, meg jo, hogy olyan szakteruletre jöttunk, ahova nem kell annyira a nyelv.:))))

Jenő 2008.05.13. 07:56:40

Hiányzik a jó magyar közbisztonság!

ungersklakare 2008.05.13. 12:55:19

Jenő: miután ellopták a GPS-ünket, 2 biciklinket és a fényképezőgépünket, teljesen egyetértek! :-)

Orsi 2008.05.13. 18:25:05

Rákaptam, hogy megosszam Veletek a tapasztalataimat "talán Nektek is hasznotokra válik" felkiáltással: Egy alkalommal hypora (Na-hypochloritra)volt szükségem (a hagymahéjas tojásfestés nem tett jót a lábasomnak...). Nos, ezt svéd boltban ne is keressétek -- nagy környezetvédők. Ugyanakkor nem csak svéd bolt létezik a világon, Sverige-ben... Itt van például a dán Netto: ott megkaptam, amit akartam. Egy másik érdekesség, amit nekem is úgy meséltek: NSAID tartalmú gyógyszer 150 mg-os kiszereléssel receptköteles. A 75 mg-os vény nélkül kapható. Még ha kicsit drágább is... (Ha nem vagy orvos, hogy felírd magadnak -- elmész a rendelőbe, kifizeted a vizitdíjat hogy megkapd a nagyobb dózisú gyógyszert? Inkább végy két dobozzal, s szedd kettesével...) Ez engem emlékeztet kicsit a mi otthoni (régebbi?) "játékainkra": amit az állampolár és az állam játszott a mindennapokban. (Hogy játszuk ki egymást -- tán ez lehet a neve...)

Zsolt 2008.05.13. 19:05:39

Hát Lívia, sokszor gondolkodom, mérnem mentem altatóorvosnak, ha dumál a beteg elaltatom - ha felébred továbbadom :D és elég egy nagyjából 1000 szavas alapszókincs. kicsit leegyszerűsítve. Vagymégjobb, laboros vagy röntgenes, néha teljesen elegem van a betegekből és itt még a hangok is svédül szólnak hozzájuk.

Jenő 2008.05.13. 23:53:13

Attila: Igazibol cinizálok! Most pénteken szúrták ki mindkét kocsim gumiját a belváros kellős közepén!!!!!!! A BMW-n 1700 koronás defekttűrő gumik vannak! Szombat reggel úgy kellett autót kunyiznunk, hogy Livi szüleit el tudjuk vinni Göteborgba a reptérre. Most épp Stockholmban vagyok bérautóval képzésen!!! Szerinted?????????? Orsi hatalmas THX ismét!!!!!!!!!!!!!

Szabo Ildi 2008.05.18. 14:46:49

Nem lehet normalis levestésztát kapni, azt mindenképpen hozzatok.

Emöke 2008.05.29. 08:50:30

szerintem a svedorszagi csemegeubi felhozatalbol csak egyetlen fajta ehetö, az viszont kifejezetten finom: a Lidl-ben kaphato. Batran ajanlom...

ungersklakare 2008.05.29. 09:52:31

Emőke: Ahogy mondod! Mi is ott találtunk rá. Szinte teljesen olyan, mint a magyar!Megnéztem, magyar felirat is van az üvegen, tehát otthon is árulják és Törökországban gyártják. Ugye ez az, amire gondolsz?
süti beállítások módosítása