HTML

Ungersk lakare i sverige

Friss topikok

  • svedtajetelkultura: Furcsa, en adtam vert itt Svedorszagban. (2012.03.07. 11:28) Véradás
  • ZENITH FINANCIAL HOME: Figyelem Hölgyem / Uram! Unod már a kereső kölcsönök és jelzáloghitelek? Van folyamatosan eluta... (2011.11.01. 17:36) Budapestbakelse
  • Angelina Jolie: az egészségi ok talán a nök szempontjábol, hogy nem kapnak agyvérzést minden alkalommal mikor a WC... (2011.09.30. 14:09) Kérjük ülve pisilj!
  • Anikó & Attila: Szia! Véletlenül beleakadtam a blogodba, és itt ragadtam előtte. Élvezettel olvasom, tanulom, és i... (2011.02.03. 13:23) zacskózott leves
  • miki: Vagy 15 ora ilyesmi svenska nyheter arkiv anyagiom van bejatszva Budapeströl hasonloak mint az ön... (2010.10.04. 16:08) 1936 - Budapest svéd szemmel

Címkék

űrhajós (1) 1% (1) 3D (1) ABBA (1) adó (1) Ákos (1) alkohol (4) állampolgárság (1) állatkert (1) Anthony (1) anyakönyvi (1) astronauta (1) autó (5) bababútor (1) baseball (1) béla (1) bér (1) Beus (1) bicikli (1) biztosítás (1) blog (3) bor (1) borvásár (1) Bourdain (1) brazil (1) budapest (1) buddhizmus (1) cikkek (1) csőposta (1) családnév (1) cukorka (1) Darwin-díj (1) diák (1) diákok (1) dohányzás (1) dohányzóhely (2) dorka (1) eb (3) édesség (1) egészségügy (1) elégedetlen (1) ellenőr (1) Engelbrekt (1) eniro (1) eper (1) étel (3) EU (1) euroride (1) fagyi (1) feladvány (1) felhívás (1) felkelés (1) félreértés (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fikapaus (1) fizetés (1) foci (3) folyó (2) föräldragrupp (1) frizbi (1) galamb (1) gastronomia (1) godislördag (1) gruva (1) gulyás (1) gyerek (1) gyógyszertár (1) hazaút (1) hétfő (1) hiánycikk (1) hollandok (1) hozatni (1) id-kort (1) igazolványkép (1) ikrek (1) járda (1) jenö (1) jordgubbe (1) jourkomp (1) kacsa (1) kanal5 (1) kanelbullar (1) karlskoga (1) kastély (2) kedvesség (1) kenu (1) képek (3) kereső (1) kivonat (1) kolmorden (1) költözés (1) komp (1) közvéleménykutatás (1) krémsajt (1) kúp (1) kvíz (1) läkargrupp (1) lakcím (1) légifelvétel (1) leves (2) livia (1) lördaggodis (1) lösgodis (2) lótartás (1) lufi (1) magánorvos (1) magnus (1) magyar (1) Maria (1) megszorítások (1) mogyoró (1) munkaidö (1) naturgodis (2) Nóra (1) oltás (1) óraátállítás (1) örebro (2) Orsi (1) pap (1) personnummer (1) pocak (1) poén (1) posta (1) postás (1) propagandafilm (1) radiotjänst (1) regisztráció (2) rendelő (1) rendszám (2) rökruta (1) rörpost (1) séta (1) sexualitás (1) SLF (1) slott (1) sör (1) sprit (3) stolpill (1) sugárterápia (1) svartĺ (1) svéd (5) systembolaget (3) szabadság (1) szavazás (1) szédülés (1) szesz (2) szótár (2) sztrájk (1) szülőszoba (1) szülés (1) születésnap (1) takaritoauto (1) tanácsok (1) tavasz (1) tavsz (1) tbc (1) teherautó (1) terhesgondozás (1) terhesség (1) térkép (1) termékek (1) TÖRTÉNELEM (3) Trixi (1) tuberculosis (1) tv (3) tv-dij (2) udvariasság (1) uggla (1) ügyelet (2) ultrahang (1) ünnep (1) útlevél (1) utsiktbild (1) városnézés (1) vásárlás (2) védönö (1) végzősök (1) vibrátor (1) vicc (1) virág (1) Wadköping (1) zacskós (1) Címkefelhő

munkaügy

2008.04.14. 09:40 itze

Úgy látszik megszorításokra azért minden európai eügyben sor kerül, persze különbözöek a spórolási módszerek. Íme:


Kb. 2 hete kaptunk egy emailt a belsö postán fönökünktöl, hogy nagyon gyengén fest a klinika költségvetése, aminek elsösorban az az oka, hogy kicsit többen dolgozunk ebben az évben, mint tavaly. A kimutatások szerint már most kifizetésre került az ügyeleti díjakra szánt összeg 70%-a. Persze vettünk egy nagyon modern UH berendezést is, amit alig használgatnak, mivel csak "betanulófázisban" vagyunk, még az is, akire rá van bízva a szerkentyü, nem mer teljesen megbízni az UH leletekben. Na, de vissza az intézkedésekhez:


Eddig közmegegyezéses alapon 30%-át pénzben kaptuk az ügyeleti munkáért kiszámolt kompenzációs munkaóráknak. Ezentúl kötelesek vagyunk 100%-ban szabadnapként kivenni. Akinek összegyülik 1 heti adag, annak ki kell vennie egy hét kompenzációs szabadságot, hogy ne gyüljön össze túl sok év végére. Az úgynevezett flextid órákat, azaz a rugalmas munkaidöbeosztással összehozott munkaórákat (gyakorlatilag túlórapénz/idö) nem használhatja fel senki arra, hogy egy teljes napot távol legyen. Ha volt egy kis túlóra, hozza úgy rendbe, hogy másnap kevesebbet dolgozik! A föräldrapenning - szülöi okok miatti szabadság - (apai szabadság, GYES, betegség, stb.) helyett is inkább az ügyeleti kompenzálást (jourkomp) kell használni.


Szóval, úgy faragnak le költségvetésböl, hogy távoltartják a kis sztahanovistákat a munkától. (vesd össze: Magyar módszer - dolgozz többet, kevesebbért vagy ingyen.)


Ami engem illet, márciusban csak kettöt ügyeltem (mert húsvét körül otthon voltunk). Csak ezzel összejött 48,25 óra. Azaz 6 munkanap. Ami böven fedezte az otthon töltött 1,5 hetet. És még így is maradt kb. 33 órám, amit ki kell vennem. Áprilisban 4x ügyelek és nem terveztem be szabadnapot. Ma elolvastam a májusi sémát, amiben gyakorlatilag nem dolgozom egész hónapban!?


Most akkor kérdezhetnétek, hogy miért nem örülök? Ja, persze, nem rossz otthon lógatni a lábam, de még jobb lenne sokat a mütöben lenni és mindenféle okosságot tanulni. Ezzel nem csak a pénzt veszik ki a zsebünkböl, de távol is tartanak a lehetöségektöl. Gyakorlatilag olyan, mintha 1/4 idövel rövidülne a gyakorlati idöm szakvizsga elött, mert annyit kell szabadságon lennem. Jobban örülnék a kp-nak. És mit csináljak a muszályból kivett szabikkal a gyerekek születése elött? Inkább venném ki utána, hogy minél többet lehessek Trixivel és a babákkal. Most még haza sem tudok látogatni, mert minden pillanatban jöhetnek a babák. Meg ki kell vegyem azt a 20 napi papaszabit is, amit a szülés után kapnék, mert elveszik különben. Nyáron pedig ténylöeg lesz úgy 1-2 hónap, hogy öten leszünk az egész klinikán. Akkor nem tudnak elküldeni szabira, de össze is fog jönni vagy 2 hónapnyi kompenzáció, plusz a normál szabadság. Gondolkozom róla, hogy összegyüjtöm, egybe kiveszem és 2-2,5 hónapot otthon leszünk. Végül is még az élet is olcsóbb. Söt, akár kereshetek egy állást is arra a 2 hónapra, hiszen talán otthon is kellek valahol, nem?

Kérlek, szóljatok hozzá!

6 komment

Címkék: szabadság megszorítások ügyelet jourkomp munkaidö

A bejegyzés trackback címe:

https://ungersklakare.blog.hu/api/trackback/id/tr856313872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrienn 2008.04.14. 21:41:51

Hát, azt hiszem, nem rám gondoltál Attila, de más meg nem igazán szól hozzá. Őszintén szólva nem is tudom, mire vársz választ. De, biztosan jobb lenne, ha kivehetnéd a "munkádat" pénz- és nem szabadság- formájában. De ha nem tehetsz mást, akkor kénytelen leszel megbékélni a "láblógatással". Biztosan jobb lenne gyakorlatot szerezni ráadásul pénzért, de ez sem lehetséges. Nem tudok mit írni rá. Hogy abban a lehetséges 2 hónapban munkát találj itthon... Hát, nem tudom. Fogalmam sincs, hogy milyenek a kórházi viszonyok idehaza, s hogy egyáltalán hogyan is működik ez, alkalmazna-e egy kórház ennyi időre bármire is. Máshol meg ugye a végzettséged miatt nem igazán dolgozhatnál. Ha háziorvos lennél, egyszerűbb lenne talán a helyzet, bár az sem könnyű. Mert minden háziorvos csak egy hivatalos helyettesorvost nevezhet meg az ÁNTSZ számára, s csak arra az egy helyettesre ad engedélyt az ÁNTSZ. Vicces, de Anyuéknak így van. Ha épp mindkettő beteg, akkor meg nézhetnek. Hivatalosan más nem helyettesítheti, pedig a helyettesítés nem rossz pénz amúgy. Még az ügyelet sem lenne rossz, de ahhoz megint nem jó a szakképesítésed, s elvileg arra is ÁNTSZ engedélyt kellene kérni, nem ügyelhet csak úgy ott és akkor az ember, amikor ő akar, s igény van rá. Magyarul szerintem csak kórházban gondolkozhatsz, de nem tudom, hogy ott meg ennyi időre lehetséges-e. Ha ki lehet venni egyben, akkor én a helyetekben biztosan hazautaznék Magyarországra, ha van hova menni ennyi időre úgy, hogy senkit sem zavarok. Gondolom, Trixi sem kötött, hiszen a babák miatt amúgyis otthon lenne, nem dolgozna, akkor meg miért ne jönnétek haza. De az itthoni munkába nagyon nem élném bele magam, de mint írtam, egyáltalán nem ismerem a kórházi viszonyokat, s jóformán a többit is csak félig-meddig pályán kívülről szemlélem, hiszen tudod. De ha már senki nem reagál... :)

ungersklakare 2008.04.15. 20:50:40

Köszi Adri a hozzászólást! Értékes a véleményed, mindenképpen. Ezek szerint nem fogom anyukádat helyettesíteni az ősszel... Igazából Dél-Dunántúlon jelenleg F-O-G-ből is hiány van 1-2 városban, szóval az sem kizárt, hogy körülnézek arrafelé. Másodállás persze talán errefelé is akadna. Sok doki jár át Norvégiába is. Igaz a nagy kunszt inkább az, hogy szakmán belül kapjak olyan állást, amit 1-2 hétig tudok csinálgatni, amikor összejön annyi szabi. A családi okok persze mindenképpen Mo. mellett szólnak.

ungersklakare 2008.04.15. 20:53:15

Érdekes persze, hogy Mo-on ennyire nagy akadályokat gördítenek az elé, hogy háziorvosokat lehessen helyettesíteni, amikor olyan nagy hiány van belőlük, nem?

Jenő 2008.04.19. 17:45:49

Na ugye azt te sem gondoltad komolyan, hogy hazamész dolgozni a szabadságodon!! Attila mond, hogy még te vagy ott és nem vették át az irányitást az idegenek fölötted!! Mellesleg amit most leirtál az elég gázul hangzik! Fog ez egyáltalán működni? Nem félnek, hogy mindenki fogja a sétorfáját és lelécel egy olyan megyébe ahol a jourkompjaidat összegyűjtheted. Nálunk tutira kitörne a parasztlázadás egy ilyen döntésre! Nemelég, hogy nem fizetnek, de még azt is megmondják hogyan vedd ki a kompenzációdat. Erre mindenki azt mondaná, hogy akkor nem vállalom ügyeleteket, mert igy is baromira megterhelő, nade hogy még előnyöm se származzon belőle......!!!!!! Hmm.... itt az ideje más megyében gondolkodni???????!!!!!! Amúgy mit mondanak erre a kollégáid?? Ja és légyszi nyugtass meg, hogy nem fogsz hazamenni dolgozni másodba!!!!!

Péter 2008.06.01. 15:42:02

Kedves Attila! Biztos lenne mit tanulni elméletben is az alatt a 2-2,5 hónap alatt. Ha gondolod Pytel prof.-tól kérek egy könyvlistát, ami kitartana arra az időre! :-) Amúgy nemsokára én is svédmagyarorvos leszek. (Gavle) Baráti üdvözlet és gratula a szép lurkókhoz!

ungersklakare 2008.06.01. 19:58:52

Gratulálok Peti! Nem leszel nagyon messze tőlünk! Szívesen segítünk mindenben! Milyen szervezéssel jutottál ki? Barcelonaiakkal?
süti beállítások módosítása