HTML

Ungersk lakare i sverige

Friss topikok

  • svedtajetelkultura: Furcsa, en adtam vert itt Svedorszagban. (2012.03.07. 11:28) Véradás
  • ZENITH FINANCIAL HOME: Figyelem Hölgyem / Uram! Unod már a kereső kölcsönök és jelzáloghitelek? Van folyamatosan eluta... (2011.11.01. 17:36) Budapestbakelse
  • Angelina Jolie: az egészségi ok talán a nök szempontjábol, hogy nem kapnak agyvérzést minden alkalommal mikor a WC... (2011.09.30. 14:09) Kérjük ülve pisilj!
  • Anikó & Attila: Szia! Véletlenül beleakadtam a blogodba, és itt ragadtam előtte. Élvezettel olvasom, tanulom, és i... (2011.02.03. 13:23) zacskózott leves
  • miki: Vagy 15 ora ilyesmi svenska nyheter arkiv anyagiom van bejatszva Budapeströl hasonloak mint az ön... (2010.10.04. 16:08) 1936 - Budapest svéd szemmel

Címkék

űrhajós (1) 1% (1) 3D (1) ABBA (1) adó (1) Ákos (1) alkohol (4) állampolgárság (1) állatkert (1) Anthony (1) anyakönyvi (1) astronauta (1) autó (5) bababútor (1) baseball (1) béla (1) bér (1) Beus (1) bicikli (1) biztosítás (1) blog (3) bor (1) borvásár (1) Bourdain (1) brazil (1) budapest (1) buddhizmus (1) cikkek (1) csőposta (1) családnév (1) cukorka (1) Darwin-díj (1) diák (1) diákok (1) dohányzás (1) dohányzóhely (2) dorka (1) eb (3) édesség (1) egészségügy (1) elégedetlen (1) ellenőr (1) Engelbrekt (1) eniro (1) eper (1) étel (3) EU (1) euroride (1) fagyi (1) feladvány (1) felhívás (1) felkelés (1) félreértés (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fikapaus (1) fizetés (1) foci (3) folyó (2) föräldragrupp (1) frizbi (1) galamb (1) gastronomia (1) godislördag (1) gruva (1) gulyás (1) gyerek (1) gyógyszertár (1) hazaút (1) hétfő (1) hiánycikk (1) hollandok (1) hozatni (1) id-kort (1) igazolványkép (1) ikrek (1) járda (1) jenö (1) jordgubbe (1) jourkomp (1) kacsa (1) kanal5 (1) kanelbullar (1) karlskoga (1) kastély (2) kedvesség (1) kenu (1) képek (3) kereső (1) kivonat (1) kolmorden (1) költözés (1) komp (1) közvéleménykutatás (1) krémsajt (1) kúp (1) kvíz (1) läkargrupp (1) lakcím (1) légifelvétel (1) leves (2) livia (1) lördaggodis (1) lösgodis (2) lótartás (1) lufi (1) magánorvos (1) magnus (1) magyar (1) Maria (1) megszorítások (1) mogyoró (1) munkaidö (1) naturgodis (2) Nóra (1) oltás (1) óraátállítás (1) örebro (2) Orsi (1) pap (1) personnummer (1) pocak (1) poén (1) posta (1) postás (1) propagandafilm (1) radiotjänst (1) regisztráció (2) rendelő (1) rendszám (2) rökruta (1) rörpost (1) séta (1) sexualitás (1) SLF (1) slott (1) sör (1) sprit (3) stolpill (1) sugárterápia (1) svartĺ (1) svéd (5) systembolaget (3) szabadság (1) szavazás (1) szédülés (1) szesz (2) szótár (2) sztrájk (1) szülőszoba (1) szülés (1) születésnap (1) takaritoauto (1) tanácsok (1) tavasz (1) tavsz (1) tbc (1) teherautó (1) terhesgondozás (1) terhesség (1) térkép (1) termékek (1) TÖRTÉNELEM (3) Trixi (1) tuberculosis (1) tv (3) tv-dij (2) udvariasság (1) uggla (1) ügyelet (2) ultrahang (1) ünnep (1) útlevél (1) utsiktbild (1) városnézés (1) vásárlás (2) védönö (1) végzősök (1) vibrátor (1) vicc (1) virág (1) Wadköping (1) zacskós (1) Címkefelhő

Radiotjänst

2008.04.26. 10:42 itze

Mikor itt Svédországban beköltözik egy lakásba az ember és bejelenti a címét, hála a laza és nyitott adatkezelési szabályoknak, vagy az olajozott hivatali gépezetnek, a legkülönbözőbb társaságok és hivatalok kezdik el levéllel bombázni. Szinte nem múlik el nap anélkül, hogy ne invitálnának meg a helyi egyházba, méhnyak-szűrésre, stb. Ilyen levél volt a Radiotjänst-től kapott levél is.

A Radiotjänst díja gyakorlatilag egy adófajta, amit mindenki kötelezően fizet, akinek tv-adás vételére alkalmas készüléke van. Persze nagyon kedvesen elmagyarázzák levelükben, hogy miért annyira fontos nekem, hogy a svéd állami televíziót támogassam. Akár még érzelmi húrokat is megpengetve: pl. milyen fontos, hogy az itteni gyerekműsor, a Bollibumpa közben nem kényszerülnek reklámblokkok adására és ezzel nem kényszerítenek rá, hogy a tv-szolgáltatás díja helyett Barbiekra és Actionman-ekre költsem a szóban forgó összeget. A másik indok, hogy elfogulatlan politikai vitaműsorokat láthatok, közép-keleteurópai tapasztalatok alapján nem esik olyan nagy súllyal a latba.

Ez a díjfajta Magyarországon is létezik, vagy létezett, de nem emlékszem rá, hogy valaha is fizettem volna. Senki nem ellenőrizte, az MTV meg ugyanúgy tele volt reklámokkal, mint a többi. Az egyetlen különbség itt is, hogy legalább filmeket nem vágnak ketté miattuk. Szó, ami szó, jó magyar reflex szerint ezek az első levelek a kukában kötöttek ki. Nem mintha nem néznénk tv-t. Nézünk, csak nem közszolgálatit, hanem kereskedelmit. Ezek itt is szórakoztatóbbak.

Szerdán azonban csengetett hozzánk valaki. Meglepetésemre egy kicsit borostás alak állt az ajtó előtt, fekete mappával a kezében. Gondoltam vagy adományt gyűjt, vagy el akar adni valamit, vagy téríteni akar. És majdnem, ő volt az tv-ellenőr, aki azt nézi, van-e tv-d!! Látta rajtam, hogy nem vagyok idevalósi, ezért előkapta a mappáját amiben a szabály fordítása volt, szinte a világ összes nyelvén. Nos, a magyar zászló megtalálása kis nehézséget okozott neki, csak a segítségemmel ment. Annyira megható volt, hogy az ütött-kopott mappában tegezős IKEA-magyar stílusban ott áll, amit már amúgy is tudtam, hogy nem lacafacáztunk, gyorsan kitöltöttük egy blankettát:

Tv-adó blanketta

Még belekezdett egy kicsit fölényeskedő mondatba, hogy "nem is tudom, az önök országában nincs közszolgálati adás, azt hogy fizetik?" - de ezt elengedtem a fülem mellett és így ő sem talált fogást. A blanketta arról árulkodik, hogy az ellenőr akkor is megfigyelést tesz, ha nem vagy otthon, megfigyel az ablakon át, hallgatózik az ajtódnál, megnézi, van-e parabolád, jelenti, ha a gyerek nyit ajtót. Ha úgy teszel, mintha nem értenéd a svédet, hagy infót, akár saját nyelveden is. És addig jönnek a nyakadra, amíg nem fizetsz. Fizetni nem neki kell, majd jön a számla: 528 SEK/negyedév. OK, ennyibe biztos kerül a Barbie is 3 havonta!


A blanketta hátoldalán a szabályok:

A tv-díjellenőrzés során történteket a Radiotjänst i Kiruna AB-nak jelentik. Ha tv-vevő birtoklását konstatálják, és a címen senki sem fizet tv-díjat, automatikusan kiszámlázásra kerül a tv-díj (9§, 1989:41 törvény).

Ezen törvény 1§-a szerint, minden háztartás ami tv-vevőt birtokol, bérel vagy kölcsönbe kapott, köteles tv-díjat fizetni, függetlenül attól, milyen adást néz vele. Tv-vevőnek számít többek között a tv, video, dvd-felvevő, digitalbox vagy számítógépes tv-vevő kártya. Az általad választott kábeltv, szatellit vagy digitalis-tv szolg. díja nem tartalmazza a tv-díjat. A törvény megszegése rendőrségi feljelentést és büntetést vonhat maga után.

Ha valaki lakást bérel másodkézből, ahol a tv-készülék a felszerelés része, a bérlő felelőssége, hogy jelentse a tv-birtoklást a Radiotjänst felé. Kollégiumban, diákszálláson lakó diákoknak is kell fizetniük, ha saját háztartást vezetnek. Ha bizonytalan vagy benne, hogy milyen szabályok vonatkoznak rád, keresdt fel a http://www.radiotjanst.se/ oldalt vagy hívd vevőszolgálatunkat a 0771-91 00 04 számon.

A tv-díjakból finanszírozzuk a közszolgálati Svéd Rádiót, Svéd Televíziót és a Svéd Továbbképzőrádiót. Csupán napi 5 koronáért híreket, szórakoztató műsorokat, sportot, regionális adásokat, zenét, vitaműsort, dokumentumfilmeket, kultúrát és még sok minden mást sugárzunk - reklámszünetek nélkül.


Most akkor van egy ÚJ SZAVAZÁS: fizetsz tv-díjat?

7 komment

Címkék: tv tv-dij ellenőr radiotjänst

A bejegyzés trackback címe:

https://ungersklakare.blog.hu/api/trackback/id/tr536313859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schneider 2008.04.27. 14:46:08

örülöl hogy megint példát jó adtál arra hogy igenis máltó és hasznos tagja vagy a svéd társadalomnak és nem kényszeritetted a szimpatikus adóellenőrt hallgatózásra vagy arra sem hogy egy veszélyes mutatvánnyal létrán keresztül nézzen be hozzátok. Szóval csak igy tovább......( s hogy egy majdnem klasszikust idézzek Hajrá Magyarország Hajrá Magyarok)

Livia 2008.04.27. 15:17:37

Mi is megkaptuk. De, nincs TV-nk, ezért nem is tervezzük, hogy befizetjük. :))) TÉNYLEG NINCS!:)) Jöhetnek mérni.

Zsolt 2008.04.27. 15:53:35

Engem egy régóta svédországban élő magyar cimbora világosított fel, hogy nem vagyok köteles beengedni a tv-ügynököt. tavalyelőtt vettem egy tv-t itt visbyben. két honap mulva jött a levél kirunából, hogy örömmel tapasztalták hogy itt és itt és ennyiért vettem egy tv. ugyhogy most akkor jön a fizetés ideje. és negyedévente legombolnak rólam több mint 500 koronát a nagy semmiért. mert baromira nem nézek tévét. és a szerzői jogdijakat meg kicsengetem még az irhato dvd-kért is. meg a műsorosért is. meg az internetért is. szóval én nem értek egyet ezzel a fene nagy fizessünk a tv-ért hogy ne legyen reklám kampánnyal. igen, kifizetem a dijat, mert nincskedvem ahhoz h rámhozzák a behajtókat. de nem szeretem ezt az állam majd megmondja neked (persze jó drágán) hogy mi a jó neked című hozzállást. szóval ha veszek digitalboxot, abban legyen benne a tv-dij, de egyébként meg ne. hm

Szabó Ildi 2008.04.27. 16:19:45

Minket is lerohant a TV-s bácsi még a bérelt lakásunkba. Eléggé meglettünk dorgálva, a gyerekek csendben álltak a hátam mögött és megvoltak ijedve .Aláirtam gyorsan papirt és elkezdtünk fizetni. Azért örülök, ha nem csak nekem vannak fentartásaim az itteni adatkezelés lazaságával , de legaálábbis nagyon erősen kettősségével. Valamit morogtam evvel kapcsolatban a blogomban és az orromra lett koppintva.

Beus 2008.04.27. 19:26:44

Barmennyire is szep es jo ez az orszag, a sved szemelyi szamomat en nem tennem ki a blogba. (Nevvel, cimmel egyutt!!!) Tv-dij: igen, fizetem. En sem szeretnem, ha az orrom ala dugnanak egy papirt, hogy mi is itt a rend. :) Beus

Jenö 2008.04.30. 14:01:57

Mar magyarorszagon is többszörösen utköztem a TV szolgaltatokkal es hosszas asztalpuföles utan ugy döntöttem, hogy lemondok minden jellegu TV elöfizetest. ez mar kb. 2,5-3 eve volt. azota is tök jol megvagyok a közszolgalati es kereskedelmi TV-k agymoso tevekenysege nelkul. Kiemelnem a szamomra total haszontalan orosz, olasz, nemet es egyeb erthetetlen nyelvu csatornakat, amiket Magyarorszagon elöszeretettel suvasztanak a programok köze, hogy többnek latszodjon a kinalat. Ehhez hasonloan a sved TV sem igazan hoz lazba. mondjuk TV nem ezert nincs, de ezek utan nem is lesz. Mar azt is kicsit furanak tartom, hogy havi 300 koronat fizetek kötelezöen azert a TV adasert, amit nem is nezek, nemhogy meg adozzak is. Jut eszembe tudtommal a TV keszulekeket manapsag mar nem csak tv nezesre lehet hasznalni. Az ujjabbak monitorkent is funkcionalhatnak!!!! Ezzel mi a helyzet? Mi van, ha veszek egy projektort, hogy otthon a nyaralos kepeket szelesvasznon nezhessem, vagy hogy elöadast tarthassak a hozzam beteröknek? Tenyleg a projiert is kell fizetni TV adot?????????? Ja es download rulz!

Jenö 2008.04.30. 14:07:31

Amugy meg neszeneked USB-s zsebTV lehetöseg. Na ezt halassza elö a hulyeje. Föleg, amikor mar a zsebemben lapul!!!! http://www.briver.hu/termekek/szamitastechnika/multimedia/tv_kartya/22418_pinnacle_pctv_hybrid_pro_stick_330e_613570220220.html
süti beállítások módosítása