HTML

Ungersk lakare i sverige

Friss topikok

  • svedtajetelkultura: Furcsa, en adtam vert itt Svedorszagban. (2012.03.07. 11:28) Véradás
  • ZENITH FINANCIAL HOME: Figyelem Hölgyem / Uram! Unod már a kereső kölcsönök és jelzáloghitelek? Van folyamatosan eluta... (2011.11.01. 17:36) Budapestbakelse
  • Angelina Jolie: az egészségi ok talán a nök szempontjábol, hogy nem kapnak agyvérzést minden alkalommal mikor a WC... (2011.09.30. 14:09) Kérjük ülve pisilj!
  • Anikó & Attila: Szia! Véletlenül beleakadtam a blogodba, és itt ragadtam előtte. Élvezettel olvasom, tanulom, és i... (2011.02.03. 13:23) zacskózott leves
  • miki: Vagy 15 ora ilyesmi svenska nyheter arkiv anyagiom van bejatszva Budapeströl hasonloak mint az ön... (2010.10.04. 16:08) 1936 - Budapest svéd szemmel

Címkék

űrhajós (1) 1% (1) 3D (1) ABBA (1) adó (1) Ákos (1) alkohol (4) állampolgárság (1) állatkert (1) Anthony (1) anyakönyvi (1) astronauta (1) autó (5) bababútor (1) baseball (1) béla (1) bér (1) Beus (1) bicikli (1) biztosítás (1) blog (3) bor (1) borvásár (1) Bourdain (1) brazil (1) budapest (1) buddhizmus (1) cikkek (1) csőposta (1) családnév (1) cukorka (1) Darwin-díj (1) diák (1) diákok (1) dohányzás (1) dohányzóhely (2) dorka (1) eb (3) édesség (1) egészségügy (1) elégedetlen (1) ellenőr (1) Engelbrekt (1) eniro (1) eper (1) étel (3) EU (1) euroride (1) fagyi (1) feladvány (1) felhívás (1) felkelés (1) félreértés (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fikapaus (1) fizetés (1) foci (3) folyó (2) föräldragrupp (1) frizbi (1) galamb (1) gastronomia (1) godislördag (1) gruva (1) gulyás (1) gyerek (1) gyógyszertár (1) hazaút (1) hétfő (1) hiánycikk (1) hollandok (1) hozatni (1) id-kort (1) igazolványkép (1) ikrek (1) járda (1) jenö (1) jordgubbe (1) jourkomp (1) kacsa (1) kanal5 (1) kanelbullar (1) karlskoga (1) kastély (2) kedvesség (1) kenu (1) képek (3) kereső (1) kivonat (1) kolmorden (1) költözés (1) komp (1) közvéleménykutatás (1) krémsajt (1) kúp (1) kvíz (1) läkargrupp (1) lakcím (1) légifelvétel (1) leves (2) livia (1) lördaggodis (1) lösgodis (2) lótartás (1) lufi (1) magánorvos (1) magnus (1) magyar (1) Maria (1) megszorítások (1) mogyoró (1) munkaidö (1) naturgodis (2) Nóra (1) oltás (1) óraátállítás (1) örebro (2) Orsi (1) pap (1) personnummer (1) pocak (1) poén (1) posta (1) postás (1) propagandafilm (1) radiotjänst (1) regisztráció (2) rendelő (1) rendszám (2) rökruta (1) rörpost (1) séta (1) sexualitás (1) SLF (1) slott (1) sör (1) sprit (3) stolpill (1) sugárterápia (1) svartĺ (1) svéd (5) systembolaget (3) szabadság (1) szavazás (1) szédülés (1) szesz (2) szótár (2) sztrájk (1) szülőszoba (1) szülés (1) születésnap (1) takaritoauto (1) tanácsok (1) tavasz (1) tavsz (1) tbc (1) teherautó (1) terhesgondozás (1) terhesség (1) térkép (1) termékek (1) TÖRTÉNELEM (3) Trixi (1) tuberculosis (1) tv (3) tv-dij (2) udvariasság (1) uggla (1) ügyelet (2) ultrahang (1) ünnep (1) útlevél (1) utsiktbild (1) városnézés (1) vásárlás (2) védönö (1) végzősök (1) vibrátor (1) vicc (1) virág (1) Wadköping (1) zacskós (1) Címkefelhő

Ingen reklam tack

2008.04.13. 12:28 itze

Decemberben költöztünk ide kis bérleményünkbe. Azóta minden nap kb. 3-5 reklámújságot dobáltak be az ajtónkón lévő nyíláson. Szünet nélkül, hétfőtől vasárnapig. Szombatonként dél körül járt felénk a postás. Emlékszem, először kellemesen ejtőzgettünk a nappaliban, mikor egy nagy zuttyanást és csattanást hallottunk az előszoba felől. Majd a frász jön az emberre, hogy mi lehet ez. Aztán megszokja az ember, hogy ááá, csak a posta, majd már a fáradtságot sem veszi, hogy megnézze mi az, mert úgyis csak reklám jön. Nem mondom, azért az elején mindet végigolvastuk: sokminden hiányzott a lakásból, nem tudtuk, mit hol lehet jó áron kapni, melyik bolt olcsóbb, melyik drágább. Mennyire drágább ez vagy az a magyar árakhoz képest. De egy idő után erről is leszokik az ember, és gépiesen rakja a szemét közé. Ha elutazik vki egy hétre, térdig érő halom várja a bejárati ajtó mögött, amiből úgy kapirgálja ki a személyes póstát.


Ez persze nem csak örebroi jelenség, még csak nem is svéd. Magyarországon is pazarlóan sok reklám érkezik a házhoz. Pl. tízemeletesekben vagy társasházakban csak lerakják vmi jól látható helyre, és mindenki visz magával egyet, akit érdekel a téma. Bp-en sok lépcsőházban helyt is kapott egy papírgyűjtő, ami ha megtelik, egy hulladékfeldolgozó cég kicsierél egy üresre. Itt viszont a postás viszi az összes reklámot. Egyszer láttam egy ilyen póstást az utcán. Az indiai-kínai régebbi filmekhez hasonló 3 kerekű biciklijük van, aminek az első részében utas helyett újsághalmokat szállítanak. Lent összerendezik a bedobandó csomagokat, majd elindulnak a lépcsőházba.


Mint említettem egy idő után megunja az ember a papírhalmokat. Főleg, hogy itt a házban most nincs szelektív gyűjtő. Mivel kandallónk sincs, amibe jó lenne gyújtósnak, ezért eddig a konyha melletti szekrénybe tornyoztuk a papírhulladékot. Egyre több polc telt meg és kezdett folytogató lenni, hogy micsoda rumli van, ha kinyitjuk a szekrényt. Együtt a vissza nem váltható üvegekkel és műanyag flakonokkal már egy teljes szekrényt követeltek maguknak.


Végül, 5 hónap után megelégeltük. Beraktam az egészet a kocsiba és elhajtottunk a bevásárlás előtt egy szelektív hulladékgyűjtő szigetre! Ok, nem nyakaztak volna le akkor sem, ha kidobom a vegyes hulladék közé, ide a kukába, amit a szemétégetőbe visznek. Most olvastam viszont, hogy Budapesten ülésezik az IPCC, a klímaváltozást vizsgáló kormányközi szervezet, melynek jelentése alapján már most biztosra behetünk a jövőben egy 2 fokos hőmérsékleti átlagemelkedés, ami az egész világon fajok tömeges kipusztulásához vezet majd. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke is felhívta a figyelmet ennek veszélyeire sőt, Magyarországot duplán sújtja az éghajlatváltozás fekvésének köszönhetően - amit mutat az is, hogy az utóbbi évtizedben globálisan 0,5 °C volt az emelkedés, míg Mo.-on 2°C - derül ki a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiából. Mondjuk, előrelépés, hogy legalább van stratégiánk! Persze, nem lenne ellenemre, ha csak itt Svédországban emelkedne 1-2 fokot tavasszal! Vállalta az EU is, hogy ha törik, ha szakad mi mérsékeljük a CO2 emissziót 20 százalékkal, még akkor is, ha a többi kontinens csak a viták folytatására hajlandó, érdemi lépésekre nem.

Szóval mit tehetek én szerény képességeimmel? Lekapcsolom a villanyokat és igenis cipelem a papírt oda, ahol újra papír lesz belőle, meg kiírom az ajtóra: "INGEN REKLAM TACK" - Reklámot nem kérünk. És ez a másik különbség talán itt Svédországban: amióta kinnt van a felirat, tényleg nem jönnek a papírhegyek!


Na, még annyi, hogy szinte az összes nagyáruházban van szelektív gyűjtőhely, a műszaki árukat, elemeket is lehet oda vinni.


Most a tv-kben pedig egy vidám reklámfilm megy, ami a betétes flakonok visszaváltására buzdít egy kis afrikai ritmussal. Merthogy itt a lágy műanyagos palackok legtöbbje is betétes (1-2 Kr), meg az alumímium sörösdobozok is (0,5 Kr). (Pant=betét, panta=visszavinni az üveget)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ungersklakare.blog.hu/api/trackback/id/tr546313874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Ildi 2008.04.13. 15:33:44

A triciklik mellett persze postás autók is vannak és mind jobbkormányos. Az elején nem értettem. Saját magamnak is naivnak tünt az a feltételezés, hogy talán Angliában olcsóbban tudtak vásárolni autókat. Aztán egyszer csak megvilágosodtam, amikor a házunk előtt is állo csoportos postaládákat nézegettem. Mennyivel egyszerübb jobb oldalról kinyúlni az ablakon és belerakni a cuccost a ládákba, mint kiszállni és megkerülni az autót. Arról nem is beszélve, hogy kevésbé veszélyes.

ungersklakare 2008.04.13. 16:50:54

wow! Hát ez jó! Ilyennel én még nem találkoztam. Talán majd ha családi házas részen leszünk mi is.

Zsolt 2008.04.16. 10:06:26

Hát, amikor kiköltöztem a házamhoz, közvetlen a kapuhoz kiraktam a postaládámat. Néhány napon belül jött egy üzenet a postástól, hogy azonnal rakjam át a kb 30m-re levő közös postaládarakáshoz. Oké. csak kicsit fura, de biztos fontos az arbetsmiljőjüknek, hogy minél ergonomikusabb legyen, nehogy véletlen még plusz egy megálló bennelegyen. jajistenem
süti beállítások módosítása