HTML

Ungersk lakare i sverige

Friss topikok

  • svedtajetelkultura: Furcsa, en adtam vert itt Svedorszagban. (2012.03.07. 11:28) Véradás
  • ZENITH FINANCIAL HOME: Figyelem Hölgyem / Uram! Unod már a kereső kölcsönök és jelzáloghitelek? Van folyamatosan eluta... (2011.11.01. 17:36) Budapestbakelse
  • Angelina Jolie: az egészségi ok talán a nök szempontjábol, hogy nem kapnak agyvérzést minden alkalommal mikor a WC... (2011.09.30. 14:09) Kérjük ülve pisilj!
  • Anikó & Attila: Szia! Véletlenül beleakadtam a blogodba, és itt ragadtam előtte. Élvezettel olvasom, tanulom, és i... (2011.02.03. 13:23) zacskózott leves
  • miki: Vagy 15 ora ilyesmi svenska nyheter arkiv anyagiom van bejatszva Budapeströl hasonloak mint az ön... (2010.10.04. 16:08) 1936 - Budapest svéd szemmel

Címkék

űrhajós (1) 1% (1) 3D (1) ABBA (1) adó (1) Ákos (1) alkohol (4) állampolgárság (1) állatkert (1) Anthony (1) anyakönyvi (1) astronauta (1) autó (5) bababútor (1) baseball (1) béla (1) bér (1) Beus (1) bicikli (1) biztosítás (1) blog (3) bor (1) borvásár (1) Bourdain (1) brazil (1) budapest (1) buddhizmus (1) cikkek (1) csőposta (1) családnév (1) cukorka (1) Darwin-díj (1) diák (1) diákok (1) dohányzás (1) dohányzóhely (2) dorka (1) eb (3) édesség (1) egészségügy (1) elégedetlen (1) ellenőr (1) Engelbrekt (1) eniro (1) eper (1) étel (3) EU (1) euroride (1) fagyi (1) feladvány (1) felhívás (1) felkelés (1) félreértés (1) fertőzés (1) fesztivál (1) fikapaus (1) fizetés (1) foci (3) folyó (2) föräldragrupp (1) frizbi (1) galamb (1) gastronomia (1) godislördag (1) gruva (1) gulyás (1) gyerek (1) gyógyszertár (1) hazaút (1) hétfő (1) hiánycikk (1) hollandok (1) hozatni (1) id-kort (1) igazolványkép (1) ikrek (1) járda (1) jenö (1) jordgubbe (1) jourkomp (1) kacsa (1) kanal5 (1) kanelbullar (1) karlskoga (1) kastély (2) kedvesség (1) kenu (1) képek (3) kereső (1) kivonat (1) kolmorden (1) költözés (1) komp (1) közvéleménykutatás (1) krémsajt (1) kúp (1) kvíz (1) läkargrupp (1) lakcím (1) légifelvétel (1) leves (2) livia (1) lördaggodis (1) lösgodis (2) lótartás (1) lufi (1) magánorvos (1) magnus (1) magyar (1) Maria (1) megszorítások (1) mogyoró (1) munkaidö (1) naturgodis (2) Nóra (1) oltás (1) óraátállítás (1) örebro (2) Orsi (1) pap (1) personnummer (1) pocak (1) poén (1) posta (1) postás (1) propagandafilm (1) radiotjänst (1) regisztráció (2) rendelő (1) rendszám (2) rökruta (1) rörpost (1) séta (1) sexualitás (1) SLF (1) slott (1) sör (1) sprit (3) stolpill (1) sugárterápia (1) svartĺ (1) svéd (5) systembolaget (3) szabadság (1) szavazás (1) szédülés (1) szesz (2) szótár (2) sztrájk (1) szülőszoba (1) szülés (1) születésnap (1) takaritoauto (1) tanácsok (1) tavasz (1) tavsz (1) tbc (1) teherautó (1) terhesgondozás (1) terhesség (1) térkép (1) termékek (1) TÖRTÉNELEM (3) Trixi (1) tuberculosis (1) tv (3) tv-dij (2) udvariasság (1) uggla (1) ügyelet (2) ultrahang (1) ünnep (1) útlevél (1) utsiktbild (1) városnézés (1) vásárlás (2) védönö (1) végzősök (1) vibrátor (1) vicc (1) virág (1) Wadköping (1) zacskós (1) Címkefelhő

Május 1-i felvonulás

2009.05.02. 16:52 itze

Éppen ikreink bulija előtt vittem a szemetet a szelektív hulladékgyűjtő-helyhez, majd egy-két elmaradt apróságért ugrottunk volna be Ákossal az ICA-ba, amikor dobpergés ütötte meg a fülemet. Egy rezesbanda vonult a főutcán, nyomukban 100-200 fős tömeg. Gondoltam, valami helyi szokás így Valpurgiskor, esetleg valamelyik iskola rendezett valami műsort. A dob mellett hamarosan megszólaltak fúvósok is és kellemes dallam bontakozott ki. Kicsit közelebb is mentünk a gyerökkel, nehogy má' kihagyjam a jóból, talán élete első felvonulását látja...

Akkor vettem észre, hogy nem sok fiatal van a tömegben, akkor mégsem iskolai rendezvény, nem is zenekari verseny. Elöl a svéd zászló mellett még valami nagy vöröset lobogtattak büszkén, hátrébb pedig transzparensekkel vonultak büszkén nyugdíjasok és mosolygó családok. Kb. hasonló szövegekkel: "El a kezekkel a nyugdíjasoktól!" "Adócsökkentést!" "Adják vissza az értékét a táppénznek." stb. Amikor rájöttem, hogy a "nyugdíjas"-t (pensionär) rossz helyesírással írták fel az egyik táblára (egy betű hiányzott), a zenekar átváltott az Internacionáléra és a nép büszkén felvetett fejjel kezdte énekelni a "Fel, fel, ti rabjai a földnek..." svéd megfelelőjét. Szabad akaratból! Annyira sokkolt a látvány, hogy még közelebb mentünk. (Na, jó, az üzlet bejárata elött álltak ők is meg...)

Már fel volt állítva egy pulpitus, ahol egy szónok (gondolom a helyi szocialista párt embere) belekezdett mindenféle beszédbe. Na, erről már nem tudok beszámolni, ennyi türelmem nem volt, meg azt sem szerettem volna, ha komenistának néznek...

Lehet, hogy Fehér kollégának van igaza és Svédország egy igazából működő szocializmus volt eddig, aminek változását siratják az itt egybegyűltek, de a fene vinné, ezektől a május elsejei felvonulásoktól egy ex-szocialista országból érkezőnek azért mégiscsak keserű ízű lesz a szája, nem?

Nagyon sajnálom, hogy nem volt nálam fényképező, vagy viedókamera, hátha valaki még nem hiszi el, hogy ez tényleg megtörtént! Hadd tegyem ide inkább az Index 2009-es magyar majálisos összeállítását! Jó mulatást!

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ungersklakare.blog.hu/api/trackback/id/tr386313743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delisa 2009.05.02. 17:03:36

Hogy a szocdemek vidám vonulással ünneplik május 1-ét, itt telejsen természtes, hiszen a svédek a szocdemeknek köszönhetik az általános jólétet, szociális hálóstul, munkajogostul. A szocdemek a mostani periódust, egy 4 éves szakaszt (a 90-es években), kivéve 80 éve irányítják az országot. Szóval a svédeknek jó emlékeik vannak... s szeretik május 1-et. Az már csak bizarr hab a tortán, hogy a király születésnapját ugyanilyen lelkesen ünneplik elötte egy nappal (a stockholmi palotaudvaron és a lapokban) - mi több, a középkori eredetü Valborgot is (május 1), mely a tél (szemetének) tüzrehányásával a tavaszi-nyári világosságot, a természetet ünnepli.

szabo ildi 2009.05.02. 23:35:08

Attila: " nehogy kommenistának nézzenek" Hát én sajnos olyan területen dolgozom, ahol bizony van néhány ember, aki a szellemi leéépülés bizonyos fokán elveszti az életes során jól müködö kontrollt az igazi énje felett. Felszinre kerülnek az eddig jól elnyomott valós érzelmek.. Itt aza furcsa helyzet állt elő, hogy engem aki a Szabaeuropa rádion és az Amerika hangnján nöttem fel és soha nem volt senkinek piroskönyve a családban és akit otthon állandóan félreállitottak, mert nem voltam elég jó elvtársi családból való- szóval most szerepet váltottam és a betegek rendszeresen le büdös kommunistáznak. Pénteken viszont egy papa ordított, hogy egy náci ( ez lettem volna én)őt nem vizsgálhtja meg, azonnal svéd orvost akar én meg takarodjak haza. Egy magyar kollegának a kórházban pedig egy kis lapocskát tett a fakjába egy kedves névtelen svéd nővér, hogy menjen haza. Szóval ott a mélyben azért érdekes gondolatok bujnak meg.Attila, nyugodj meg kommenistának gondolnak.

Ungersklakare 2009.05.03. 01:58:57

Hát, nem irigyellek a szakmádért Ildi! Ahogy a lelkes felvonulókat elnézegettem, talán nem is olyan kemény szitokszó a kommunista itt... :-)

delisa 2009.05.03. 10:48:55

Ildi, ha az ember dolgozik-adózik, azaz teszi a dolgát, s nem lóg a társadalmon... általában elfogadjak... De ha nem, nyíltan senki nem meri felvállalni alantas nézeteit, mert konfrontálódástól félnek, mint a tüztöl... (kényelmetlen macárás dolog az érvelés) - aki viszont erre szánta el magát, inkább szembe mosolyogva hátulról szúr... Sajna, ezt én 22 év után is így látom. Gyakorta meg is tapasztalom.

szabo ildi 2009.05.03. 17:31:06

Hát mi aztán nem lógunk a társadalom nyakán. A tavalyi statisztika szerint 2.5-szer többet dolgoztunk mi itt magyar orvosok (orvos-beteg találkozások száma) mint a környékbeli psychiátriákon. Ez még mindig a 10-d része az otthoni teljesitmányünknek. A betegek hónapokat állnak sorba, mindenki a hosszu sorokról beszél órákat , napokat töltenek értelemetlen megbeszélésekkel arról, hogyan kellene röviditeni a sort. A válasz egyszerű: a munkárol nem beszélni kell, hanem dolgozni. De erről hallani sem akarnak. MIntha direkt lassitani akarnák a dolgokat. Ha szabad kezet kapnánk, fele ekkora energiával 5-6x több beteget tudnánnk ellátni. NEM AKARJÁK, de miért?

delisa 2009.05.03. 17:38:11

Ildi, félreértettél. Nem Rád vonatkozott, amit írtam, hanem a svédek leplezett és kimutatott érzelmeire, a külföldiekhez való hozzáállására. Hogy pl. nem szeretnek, nem mernek konfrontálódni, hanem cédulákat dugdosnak a fiókodba... az ilyesféle reakciók elég jellemzöek, s elég gyakoriak.

szabo ildi 2009.05.03. 19:58:42

Melissa: Nem értettelek félre, csak azon filóztam magamban, hogy nem könnyú a kedvükre tenni, mert azlt sem tolaralják ha lógsz, de azt sem ha túl sokat és temposan dolgozol. Dolgozz lassan, hogy ne irritáld őket, menj lassan a folyosón, ne kapkodj, töldsed a munkaidőd felét fikázással, de minden legyen kész tegnapra. Hát ez nem megy. Én tudok gyorsan és sokat dolgozni, még otthoni viszonylatbabn is, de varázsolni azt nem tudok. Én csak azt akarom, hogy hagyjanak dolgozni rendesen és akkor minden kész lsz a betegek megelégedésére. úgy gondolom prioritálni kellene.( ez itt ugyis sláger kifejezés) Ha vannak segitségre váró betegek, van rengeteg elvárás a Socyalstyrelsen részéről amit muszáj megcsinálni, akkor nincs kérdés, hogy haladnni kell. És akkor talán mégsem a legfontosabb a svéd módi. Hogy lehet itt megtalálni az aranyközéputat. Fél éves dokumentátióval vagyok elmaradva. A SOS akármikor megizélhet, betegek tömege van ellátás nélkül, várnak hónapokat egy időpontra és akkor az a legfontosabb szempont hogy a svéd tánc és illemtannak megfelelően lassan táncoljak? messzire mentem, de nekem ez itt a legnagyobb problémám.

delisa 2009.05.04. 10:22:17

Ildi, tudom, ez nem vígasz, de nekem ugyanez a problémám a magam területén (tanár -is- vagyok) - 22 éve... pedig igyekszem, de ha meg igekszem, meghasonulás nélkül nem úszhatom meg, így továbbállni kényszerülök...

szabo ildi 2009.05.05. 00:58:55

Delissa:Igen ,én is a továbbállás közelében vagyok,jelenleg 4 alternativán rágodok, melyik lenne a legjobb.Ha nem lenne 3 gyerekem, akiket nem lehet csak úgy mindig máshova vonszolni a világban, tuti már nem lennék itt holnap.

delisa 2009.05.05. 21:21:22

A továbbálláson én a továbblépést értettem - negligálom, aki velem, számomra bántók, negatívak... az idiótákat, s megörzöm a számomra pozitiv embereket... helyeket. De ez meg mindenütt így van, nem érdemes csak emiatt bolyongani a világban. Primitívek, ostobák, rosszindulatúak, irigyek mindenütt vannak... Itt legalább nagyjából békén hagynak, ha elfogadsz pár meghatározott játékszabályt

cocktail dresses 2010.02.16. 21:47:23

visit my site and get information on cocktail dresses

jobst support socks 2010.02.19. 00:18:14

visit my site and get information on jobst support socks

paul and joe sister clothing 2010.02.20. 20:30:51

visit my site and get information on paul and joe sister clothing
süti beállítások módosítása